
Jerusalemin latinalainen patriarkka, kardinaali Pierbattista Pizzaballa ja kreikkalaisortodoksinen patriarkka Theofilos III vierailivat tänään Gazan katolisessa Pyhän perheen seurakunnassa. Seurakunnan kirkko joutui eilen torstaina Israelin tulituksen kohteeksi, kun panssarivaunun kranaatti tai sen osa osui kirkkoon, surmaten kolme ihmistä ja haavoittaen kymmentä muuta.
Asiasta kertovat monet mediat, esimerkiksi Vatican News ja Reuters.
On harvinaista, että Israel päästää sotatoimien edelleen jatkuessa ulkopuolisia toimijoita käymään Gazassa. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on esimerkiksi Politico-lehden mukaan pyytänyt anteeksi tapahtunutta ja kertonut sen olleen ampumatarvikkeista johtunut vahinko. Netanyahun mukaan Israel tutkii tapahtunutta ja on sitoutunut suojelemaan siviilejä ja pyhiä paikkoja.
Kardinaali Pizzaballa korosti vierailullaan, että seurakunta ei ole mikään sotilaallinen kohde ja että kirkko pysyy Gazassa, tapahtuipa mitä tahansa. Hän totesi myös, että [Israel] pitää tapahtunutta vahinkona, vaikka kukaan gazalaisista ei ajattele niin.
Korkea-arvoisten kirkonmiesten delegaatio tapasi Gazassa seurakuntalaisia ja toi mukanaan myös avustustarvikkeita seurakunnan yhteisön käyttöön. Vahingoittuneen katolisen Pyhän perheen kirkon ohella patriarkkojen delegaatio vieraili Gazassa myös ortodoksisessa Pyhän Porfyrioksen kirkossa ja seurakunnassa.
Gazassa toista vuotta jatkunut Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota on raunioittanut suuria osia Gazan kaistasta ja aiheuttanut arviolta kymmenien tuhansien siviilien kuoleman. Vielä suurempi määrä ihmisiä on haavoittunut.
Gazan alueen vuonna 1967 Egyptiltä valloittanut Israel luopui Gazan miehityksestä vuonna 2005, mutta Israelin ja äärijärjestö Hamasin taistelut ovat olleet myös sen jälkeen ajoittain toistuvia. Nykyiset Israelin erittäin järeät sotatoimet Gazassa alkoivat sen jälkeen, kun Hamas teki lokakuussa 2023 yllätyshyökkäyksen Israelin puolelle, surmaten toista tuhatta israelilaista siviiliä ja sotilasta, haavoittaen useita tuhansia israelilaisia ja siepaten noin 250 ihmistä panttivangeiksi Gazaan. Hamas ei hyväksy Israelin valtion olemassaoloa.
Pyhän perheen seurakunta on Gazan ainoa katolinen seurakunta. Gazan kaistan vajaasta kahdesta miljoonasta asukkaasta vain muuta tuhat on kristittyjä.
Lue myös:
Suomen Lähetysseura myönsi jälleen katastrofitukea Gazaan
Suomen Ekumeeninen Neuvosto: Väkivaltaisuudet lopetettava Gazassa
Ilmoita asiavirheestä