37 kirkolliskokousedustajaa vetosi Gazan tulitauon puolesta

Kuva: Jukka Granström

Viime viikolla Turussa kokoontuneen kirkolliskokouksen 37 jäsentä vetosi tulitauon puolesta Gazassa. Vetoomuksessa sanottiin, että Gazan rauhanprosessi on aloitettava heti, sillä tie oikeudenmukaiseen rauhaan ja yhteisymmärrykseen on pitkä. ”Tekojen lisäksi tarvitaan myös yhteistä rukousta”, vetoomuksessa todettiin.

Siinä julkaistiinkin osia Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilainen kirkon piispa Munib Younanin rukouksesta, jonka on suomentanut teologisten aineiden opettaja, teologian tohtori Jukka Helle.

Vetoomuksessa sanotaan, että Gazan pommitukset ja Hamasin terroriteot järkyttävät syvästi. Pitkään jatkunut konflikti on kärjistynyt sodaksi ja silmittömäksi väkivallaksi. Vetoomuksen mukaan yli 10 000 ihmistä on kuollut, joista lähes puolet on lapsia ja valtaosa heistä Gazassa, josta ei ole päässyt sotaa pakoon. ”Ruokaa, puhdasta vettä ja lääkintätarpeita ei saada perille. Geneven sopimusta humanitäärisen oikeuden noudattamisesta ja siviilihenkilöiden suojelemisesta täytyy noudattaa.”

Tähän kohtaa vetoomusta lainattiin piispa Younanin rukouksesta seuraavaa kohtaa: “Me rukoilemme että avaisit maailman, israelilaisten ja palestiinalaisten silmät näkemään oikeuden ja sovituksen. Auta meitä näkemään, että yhden ihmisen turvallisuus ja vapaus riippuu muiden turvallisuudesta ja vapaudesta.”

Vetoomuksen allekirjoittaneet kirkolliskokousedustajat vaativat välitöntä tulitaukoa alueelle. ”Se mahdollistaisi humanitäärisen avun pääsyn Gazaan, pysäyttäisi laittomat hyökkäykset ja mahdollistaisi neuvottelut panttivankien vapauttamiseksi. Riippumatonta sotarikostutkintaa ei voida käynnistää ennen voimassaolevaa tulitaukoa.”

Vetoomuksen olivat allekirjoittaneet seuraavat kirkolliskokousedustajat: Viivi Ali-Löytty, Katri Korolainen, Olli Löytty, Heidi Zitting, Harri Saine, Markku Orsila, Olli Kortelainen, Rolf Steffansson, Tapani Rantala, Päivi Linnoinen, Päivi Raunu, Joni Kumlander, Mimosa Mäkinen, Katariina Pitkänen, Markku Jalava, Pertti Rajala, Ulla Ruusukallio, Aila Kemppainen, Anna Lintunen, Niilo Pesonen, Marja Heltelä, Arja Heikkinen, Eija Juuma, Mirva Lehtinen, Hanna Mithiku, Tuula Okkonen, Jari Kemppainen, Kirsi Hiilamo, Minni Kuisma, Marjaana Toiviainen, Pauliina Järvinen, Ruut Hurtig, Pentti Aspila, Mia Andersen-Löf, Tuulia Kuntsi, Juha Antikainen ja Olli-Pekka Silfverhuth.

Vetoomuksen lopussa todettiin voimattomuuden tunne Gazan konfliktia seuratessa. ”Kristittyinä voimme kuitenkin aina turvautua kaikkivaltiaaseen Jumalaan. Rukouksen voimaa ei kukaan voi viedä meiltä pois.”

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMaata näkyvissä -festarit ensi viikonvaihteessa: ”Olemme tehneet kovasti töitä ja rukoilleet”
Seuraava artikkeliDiakoniaa kansainvälisesti – Kirkon Ulkomaanavun varatoiminnanjohtaja Ikali Karvinen vihittiin diakonianvirkaan

Ei näytettäviä viestejä