Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen sai yllätyskäänteen – kirkkohallituksen mielestä hanke on liian kallis

Ylivieskan seurakunnan kirkkohankkeeseen ilmaantui yllättävä mutka, kun kirkkohallituksen virastokollegio lykkäsi viimeisen sinetin antamista rakennussuunnitelmille. Virastokollegio päätti, että se jättää Ylivieskan kirkkovaltuuston tekemän rakentamispäätöksen vahvistamatta ja palauttaa sen valmisteluun. Alun perin kirkon oli määrä olla valmis adventtiin 2020 mennessä.

Kirkkohallituksen päätöksen teki poikkeuksellisesti virastokollegio, koska Ylivieskan seurakunta oli pyytänyt kiirehtimään päätöksentekoa. Kirkkohallituksen täysistunto valtuutti toukokuussa virastokollegion tekemään vahvistuspäätöksen kiireellisenä. Kirkkohallituksen ohjesäännön mukaan kirkon hankkimisasiat käsittelee tavallisesti täysistunto. Virastokollegio kokoontui viime torstaina.

Kirkkohankkeen lykkäämiselle on kaksi perustelua. Ensinnäkin kirkkohallitus on sitä mieltä, että rakentamisesta koituu seurakunnalle liian suuret kulut. Toiseksi suunnitelmiin kuuluva uusi kellotapuli vaatii sijaintinsa takia lausunnon ja toimeenpano-ohjeen Museovirastolta.

Kirkkohallituksen arvioi, että nykyinen 13,4 miljoonan euron kustannusarvio on liian suuri, kun ottaa huomioon uusimmat arviot kirkollisverotuottojen kehityksestä. Suunnitteilla olevaan rakennushankkeeseen sitoutuminen saattaisi kirkkohallituksen mukaan johtaa siihen, että kirkollisveroprosenttia on nostettava, seurakunnan toimintaa supistettava, työntekijöitä irtisanottava tai seurakunta yhdistettävä toiseen seurakuntaan.

Jotta vahvistus rakentamiselle heltiää, kirkkohallitus edellyttää Ylivieskan seurakunnalta yhteydenpitoa Museoviraston kanssa ja kokonaiskustannuksiltaan pienempää kirkkohanketta. Alentuneiden kustannusten pitäisi näkyä myös rakennussuunnitelmissa.

Virastokollegion kokouksen jälkeen Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna päätti siirtää asian käsittelyn virastokollegiolta kirkkohallituksen täysistunnolle.

Kirkkoherra: ”Miljoonien pois ottaminen tarkoittaa, että suunnitelmat aloitetaan uudelta pohjalta”

Ylivieskan seurakunnan kirkkoherra Eija Nivala on kirkkohallituksen päätöksestä hämmentynyt. Ylivieskan seurakunnan taloudellinen tulos on ollut viime vuosina ylijäämäinen, hän sanoo. Rakentamisen takia seurakunnan talousrasitteet ymmärrettävästi kasvavat.

– Tietysti me olemme rahamme laskeneet, ja totta kai kirkon rakentaminen on mille tahansa seurakunnalle mittava taloudellinen haaste. Mutta kun tulee tällainen hanke, niin tietenkin taloutta tarkastellaan uudesta näkökulmasta.

Nivalan mukaan seurakunnalla ja kirkkohallituksella on erilaiset käsitykset siitä, miten kova rasite kirkon rakentaminen Ylivieskan seurakunnalle olisi. Seuraavaksi seurakunta toimittaa kirkkohallitukselle lisäselvityksiä.

Lausunto Museovirastolta saapui maanantaina, Nivala kertoo. Uusia rakennussuunnitelmia ei hänen mukaansa ole vielä määrä tehdä.

– Tätä hanketta on kolme vuotta suunniteltu. Miljoonien pois ottaminen tarkoittaa sitä, että suunnitelmat aloitetaan uudelta pohjalta. Emme me viikossa tai kahdessa tee uusia suunnitelmia.

{kuva_7c76871f-eab1-496b-812f-96c31a927b94}

Kuva: Olli Seppälä. Ylivieskan vanhan kirkon rauniot.

Se, että rakentamispäätöstä ei vahvistettu, ei vielä rasita allianssihankkeen muita osapuolia, Nivala kertoo. Allianssimalli tarkoittaa, että suunnittelijat ja toteuttajat ovat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mukana hankkeessa.

– Allianssimalli on näyttänyt tässäkin kriisitilanteessa parhaat puolensa. Kaikilla osapuolilla on vahva sitoutuminen hankkeeseen. Kiitos heille siitä, että he eivät ole laittamassa hanskoja tiskiin.

Nivalan mukaan viivästymisestä seuraa lisäkustannuksia. Niitä on haluttu allianssimallilla ehkäistä: riskejä on kartoitettu etukäteen, ja kustannukset ovat mahdollisimman tarkkaan tiedossa.

– En ymmärrä, miten on varaa siihen, että kun taloudesta ollaan huolissaan, niin viivytellään, halutaan heittää pitkälle menneet suunnittelutyöt sivuun ja aloittaa alusta. Sehän se vasta maksaisi.

Ylivieskan kirkko paloi pääsiäislauantaina 2016 tuhopoltossa. Seurakunta sai kirkosta vakuutuskorvauksia kuusi miljoonaa euroa. Kirkolliskokous päätti viime syksynä avustaa seurakuntaa miljoonalla eurolla. Yhteensä rahaa kirkkohankkeeseen on Kirkkohallituksen laskelman mukaan runsaat 8,5 miljoonaa euroa.

Ylin kuva: Arkkitehtitoimisto K2S. Havainnekuva uuden kirkon kirkkosalista.

Päivitetty 11.6.2019 kello 10.55: Lisätty tieto siitä, että päätös siirtyy kirkkohallituksen täysistunnolle.

Lue myös:

Kirkolliskokous varaa miljoonan euron tuen Ylivieskan uuden kirkon rakentamiseen

Ylivieskan kirkon arkkitehtuurikilpailu ratkesi – voittajaksi ehdotus nimeltä Trinitas

HS: Vakuutusyhtiö ei vaadi Ylivieskan kirkonpolttajalta lainkaan korvauksia

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliHelsingin Urkukesä tarjoaa yli sata ilmaista konserttia – vuosittain yli 15 000 vierasta
Seuraava artikkeliJumalanpilkkaa yritetään taas poistaa rikoslaista kansalaisaloitteella – nyt asialla vapaa-ajattelijat

Ei näytettäviä viestejä