YK:n komitea: Ranskan huivikielto rikkoo ihmisoikeuksia

Ranskan huivikielto rikkoo ihmisoikeuksia, YK:n ihmisoikeuskomitea totesi tällä viikolla. Vuonna 2010 säädetty laki kieltää kasvoja peittävien asusteiden käytön julkisella paikalla. Ihmisoikeuskomitean kannasta kertoivat kansainväliset mediat, muun muassa uutistoimisto Reuters ja France24.

Komitea käsitteli tapausta, jossa kaksi naista sai sakot huivin käytöstä julkisella paikalla. Komitean mukaan Ranskan pitäisi maksaa heille korvauksia.

– Ranskalainen laki rikkoo suhteettomasti heidän oikeuttaan ilmaista uskontoaan, komitea sanoi lausunnossaan.

– Kielto ei suinkaan suojele huntuja käyttäviä naisia vaan on saattanut johtaa siihen, että naiset ovat jääneet kotiin. He eivät ole päässeet käyttämään julkisia palveluja vaan jääneet marginaaliin.

Komitea ei uskonut Ranskan perusteluja siitä, että huivikielto on tarpeellinen sosiaalisista ja turvallisuussyistä.

YK:n ihmisoikeuskomitea koostuu kahdeksastatoista riippumattomasta asiantuntijasta. Sen tehtävänä on valvoa YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen noudattamista. Kuka tahansa voi tehdä komitealle valituksen mahdollisesta rikkomuksesta. Komitea kokoontuu yleensä kolmesti vuodessa.

Kuva: Miguel Medina / AFP / Lehtikuva. Kenza Drider (oik.) tavoitteli presidenttiehdokkuutta Ranskan vuoden 2012 vaaleissa. Hän ja hänen tiedottajansa Hind Ahmas (vas.) saivat sakkoja kasvot peittävän huivin käytöstä. Kuva on joulukuulta 2011.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Vuoden kristillinen kirja -kilpailu tarvitsee ravistelua
Seuraava artikkeliRetriitti ikivanhalla maatilalla Norjassa on kuin matka taivaan rajalle

Ei näytettäviä viestejä