Yhä useampi pappi sallisi samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen

Papeista 44 prosenttia ja kanttoreista 30 prosenttia kannattaa avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi.

Yhä useampi pappi ja kanttori haluaisi samaa sukupuolta oleville papeille mahdollisuuden myös kirkolliseen vihkimiseen. Papeista kirkollista vihkimistä kannattaa reilu kolmannes ja vastustaa puolet. Kanttoreista kirkollista vihkimistä kannattaa joka neljäs, vastustajia on kaksi kolmesta.

Osa papeista ja kanttoreista ajattelee, että kirkon tulisi luopua kokonaan vihkioikeudesta, jos sukupuolineutraali avioliittolaki toteutuu. Papeista näin katsoo 28 prosenttia ja kanttoreista 32 prosenttia.

Tulokset käyvät ilmi Kirkon akateemisten jäsenkyselystä, joka tehdään neljän vuoden välein. Kyselyyn vastasi 166 Suomen Kanttori-urkuriliiton jäsentä ja 558 Pappisliiton jäsentä.

– Pappien mielipiteet ovat muuttuneet näissä kysymyksissä todella nopeasti. Erityisesti tämä näkyy Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Alueelliset erot ovat suuria, toteaa tutkija Kati Niemelä, joka on kirjoittanut jäsenkyselyyn pohjautuvan julkaisun.

Yhä useampi kanttori ja pappi katsoo myös, että kirkon tulisi sallia rekisteröityjen parisuhteiden siunaaminen. Papeista 60 prosenttia on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että siunaaminen tulisi sallia. Kanttoreista samaa mieltä on vajaa puolet, lähes yhtä moni vastustaa siunaamista.

Sekä pappien että kanttorien mielipiteet kirkollista siunaamista kohtaan ovat kääntyneet 2000-luvulla koko ajan myönteisemmiksi.

Naispuoliset papit ja kanttorit kannattavat samaa sukupuolta olevien parisuhteiden kirkollista siunaamista useammin kuin miehet.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOulun tuomiokapituliin kanneltiin vaitiolovelvollisuuden rikkomisesta
Seuraava artikkeliSuosituimpien vihkikirkkojen hinnoissa suuria eroja

Ei näytettäviä viestejä