Voit nyt valita itsellesi kummin – kirkolliskokous päätti, että jatkossa kummin voi lisätä kastetulle

Kirkolliskokous 2023. Jatkuva käyttöoikeus. Kuva: Pasi Leino

Kirkolliskokous hyväksyi yksimielisesti Kirkkohallituksen esittämän muutoksen, jonka mukaan kastetulle voi lisätä kummeja myös jälkikäteen. Esityksen mukaan myös aikuisena kastetulle jäsenelle voitaisiin lisätä kasteen jälkeen enintään kaksi kummia. Harkintavalta asiassa jää kirkkoherran sijasta lapsen huoltajalle tai aikuiselle itselleen.

Alun perin aloitteen takana ovat kirkolliskokousedustajat Pekka Niiranen ja Marjaana Toiviainen, jotka tekivät Kummin lisääminen aikuiselle -aloitteen jo vuonna 2021. Aloite kumpusi ajatuksesta, että lasten tavoin myös aikuiset tarvitsevat tukea kristilliselle kasvulleen. Kasvulle olisi eduksi, jos aikuinen voisi itse valita itselleen hengellisen kanssakulkijan. Jo 2021 kirkolliskokouksen perustevaliokunta katsoi, ettei ”ole teologisia syitä sille, miksi voidaan lisätä vain lapselle, muttei aikuiselle”.

VUONNA 2021 aloite siirtyi Kirkkohallituksen valmisteltavaksi. Nyt 1.5.2023 Kirkkohallituksen valmistelema esitys hyväksyttiin. Kirkolliskokousedustaja Marjaana Toiviaisen mukaan päätös heijastelee kirkon syventyvää ymmärrystä siitä, että ihmiset tarvitsevat hengellisiä kanssakulkijoita.

– Kummin merkitys ei katoa iän myötä, ja aikuisällä suhde voi syventyä paljon merkityksellisemmäksi.

Toiviainen kertoo saaneensa viestejä kollegoilta siitä, että kummiuden kaipuuta koetaan.

– Uskon tästä päätöksestä seuraavan kauniita asioita.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkolliskokous kinasi maallikoiden puheen­johtajuudesta – ”On kuin ainoa kristitty neuvostossa olisi kirkkoherra”
Seuraava artikkeli”Kiitos kun olen saanut elää kutsumustani todeksi” – kirkolliskokous kiitti eläköityvää piispa Seppo Häkkistä

Ei näytettäviä viestejä