Vihkikaavaan ehdotetaan uusperheille sopivia lisäyksiä

Ensi viikolla 5.–10.5. kokoontuva kirkolliskokous saa käsiteltäväkseen edustaja-aloitteen, jossa ehdotetaan Kirkkokäsikirjan vihkikaavaan uusperheitä huomioivia vaihtoehtoja.

Aloitteen on allekirjoittanut kolme pappia. Myös Suomen Uusperheiden Liitto tukee aloitetta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Varsinainen avioliittoon vihkiminen toimitettaisiin jatkossakin voimassa olevan Kirkkokäsikirjan kaavan mukaan. Morsiamen ja sulhasen vastattua papin kysymyksiin ”tahdon” tehtäisiin toiset kysymykset, jotka koskisivat aikuisten ja lasten välisiä suhteita.

– Toinen konkreettinen ehdotus on, että koko perheen ja lapset voisi kutsua mukaan siunattaviksi alttarille. Kolmas ehdotus koskee siunaamisen sanoja. Niissä on ajateltu sellaisia vihille meneviä aikuisia, joilla on lapsia, kertoo yksi aloitteen allekirjoittajista, nykyisin perheneuvojana työskentelevä Markku Orsila sanoo Kotimaa24:lle.

Kirkkokäsikirjan vihkikaavasta puuttuu tällä hetkellä kokonaan materiaali, joka huomioisi lapset.

– Lasten huomioiminen vihkikaavassa on tärkeää paitsi parille ja lapsille myös omaisille ja ulkopuolisille, Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja Pekka Larkela sanoi Yle Uutisille.

Vihkikaavan uusperhelisäykset pohjautuvat ehdotukseen, jonka psykoterapeutti Florence Schmitt teki liitolle vuonna 2000. Kirkolliskokoukselle tehdyssä aloitteessa lisäyksiä on hiottu. Niissä ei esimerkiksi suoraan luvata rakastaa toisen puolison lapsia, vaan heille luvataan antaa aikaa, tilaa tai huolenpitoa.

Lisäysten käyttö olisi jatkossakin vapaaehtoista.

– Tämä on pelkästään myönteinen mahdollisuus, ei pakko, eikä velvoita ketään mihinkään. Samalla tämä on positiivinen viesti kirkosta ulospäin ja kertoo, että monimuotoiset perheetkin on otettu huomioon ja heidät toivotetaan tervetulleeksi, Orsila sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkoherra voi valita seurakuntansa
Seuraava artikkeliKirkkopyöräily yhdistää kuntoilun ja kirkossakäynnin

Ei näytettäviä viestejä