Verkkokysely: Huomattava osa sateenkaariväestä on kokenut rippikoulun ahdistavana

Huomattava osa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista ihmisistä on kokenut rippikoulun ahdistavana, kertoo sateenkaariyhdistys Malkus. Yhdistys perustaa havaintonsa verkkokyselyyn, johon vastasi 180 ihmistä eri puolilta Suomea.

Syyskuussa 2017 tehtyyn verkkokyselyyn vastanneista 42 prosenttia luonnehti rippikoulua ahdistavaksi (52 prosenttia hauskaksi, 44 prosenttia mielenkiintoiseksi, 17 prosenttia rentouttavaksi, 27 prosenttia opettavaiseksi). Vastaajista 22 prosenttia piti rippikoulua erittäin hyvänä, 41 prosenttia melko hyvänä kokemuksena, 29 prosenttia melko huonona ja 7 prosenttia todella huonona.

”Leirin opettaja ja muu henkilökunta lietsoivat seksuaalivähemmistöjä kohtaan vihamielistä ja ymmärtämätöntä ilmapiiriä”

Erään kyselyyn vastanneen mukaan rippikoulukokemus oli positiivinen ja kaikki leirillä olleet olivat pääsääntöisesti mukavia.

”Suuntautumiseni kannalta rippikoulusta jäi kuitenkin paha maku suuhun, sillä nuorisotyöohjaajan negatiivinen näkemys sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä oli ainoa, joka leirillä tuotiin esille”, hän kertoi kyselyssä.

Toinen vastaaja toteaa, että leiri oli ahdistava.

”Leirin opettaja ja muu henkilökunta lietsoivat seksuaalivähemmistöjä kohtaan vihamielistä ja ymmärtämätöntä ilmapiiriä ja homoudesta puhuttiin syntinä ja sairautena”, hän luonnehtii.

71 prosenttia vastaajista kertoi, että rippikoulussa ei huomioitu seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta millään tavoin esimerkiksi ohjeistuksissa, majoittumisessa tai wc- ja peseytymiskäytännöissä.

”Ehkä näin jälkikäteen häiritsevältä tuntuu erään päivän tehtävä tyttöryhmässä, kun miesoletetut kävi saunomassa ja kaikki naisoletetut rakensivat yhdessä unelmamiehensä. Muita vaihtoehtoja ei ollut, ja ohjelma oli pakollinen”, eräs vastaajista kertoo.

93 prosenttia vastaajista ei kertonut rippikoulussa kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. 85 prosenttia vastasi, että kukaan muukaan ei rippikoulussa tullut kaapista.

”Leirillä ei otettu pahemmin kantaa tällaisista asioista, enkä uskaltanut itsekään puhua siitä, vaikka leirillä olikin silloinen kumppanini”, toteaa eräs vastaajista.

Kun vastauksia vertaillaan eri ikäryhmien kesken, ei merkittäviä muutoksia ilmene, Malkus toteaa tiedotteessaan. Alle 21-vuotiaiden kokemukset vastaavat pitkälti yli 40-vuotiaiden kokemuksia.

Kyselyn 180 vastaajasta 38 prosenttia oli alle 21-vuotiaita, 41 prosenttia 21–30-vuotiaita, 11 prosenttia 31–40-vuotiaita ja muun ikäisiä 10 prosenttia.

Vuonna 2014 perustetun sateenkaariyhdistys Malkuksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hengellistä hyvinvointia.

Lue lisää kyselystä Malkusin Facebook-sivuilla.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Tuomiosunnuntain alla 15 000 tutkijan hätähuuto ilmastonmuutoksesta pitää ottaa todest
Seuraava artikkeliSaksalaislehti: Lutherin juutalaisvastaisuus vaikutti natsien tekoihin

Ei näytettäviä viestejä