Venäjän ortodoksisen kirkon ylin johtaja, patriarkka Kirill vierailee Suomessa ensi toukokuussa

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill vierailee Suomessa 5.–7. toukokuuta 2020. Vierailukutsun Suomeen ovat lähettäneet evankelis-luterilainen, ortodoksinen ja katolinen kirkko yhdessä.

Vierailun aikana patriarkka tapaa kirkkojen johtajia ja keskustelee heidän kanssaan ajankohtaisista asioista. Edellisen kerran Venäjän ortodoksisen kirkon ylin johtaja on vieraillut Suomessa vuonna 1994.

Kirkon viestinnän tiedotteen mukaan Suomen molemmissa kansankirkoissa odotetaan mieluista vierailua.

– Iloitsen suuresti siitä, että hänen pyhyytensä vierailu Suomeen toteutuu pitkän odotuksen jälkeen. Idän ja lännen rajapinnassa olemme aina olleet vaalimassa läheistä ja rakentavaa yhteyttä Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, Suomen ortodoksisen kirkon päämies arkkipiispa Leo sanoo tiedotteessa.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon yhteistyöryhmän suomalainen puheenjohtaja. Hän toteaa, että patriarkka Kirillin vierailu osuu kirkkojen dialogin 50-vuotisjuhlavuoteen.

– Se vahvistaa kirkkojemme välistä yhteyttä ja rohkaisee käymään vuoropuhelua.

Patriarkka Kirillin vierailua seuraavalla viikolla, 14.–17.5.2020, Turussa käydään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon välisiä oppikeskusteluja, jotka alkoivat vuonna 1970.

Ura piispana, opetuksessa ja ekumeniassa

Patriarkka Kirill, maalliselta nimeltään Vladimir Mihailovitš Gundjajev, on toiminut Venäjän kirkon johtajana vuodesta 2009. Hän on syntynyt Leningradissa (Pietari) vuonna 1946 ja kuuluu juuriltaan suomensukuiseen ersämordvalaiseen vähemmistökansaan.

Kirkollisen uransa Kirill aloitti munkkidiakonina vuonna 1969. Vuodesta 1971 hän oli Venäjän ortodoksisen kirkon edustajana Kirkkojen maailmanneuvostossa.

Vuonna 1976 Kirill vihittiin Viipurin piispaksi, missä tehtävässä hän palveli vuoteen 1984 saakka. Samana vuonna hän sai arkkipiispan arvon. Metropoliitan arvon Kirill sai vuonna 1991 ollessaan Smolenskin ja Kaliningradin piispana (1984–2009).

Piispallisten tehtävien lisäksi Kirill on työskennellyt sekä Leningradin hengellisen akatemian professorina että rehtorina (1974–1984).

Eräiden ulkomaisten tarkkailijoiden ja esimerkiksi arvostetun brittiläisen The Guardian -lehden mukaan Kirillin nousu varsin nuorena merkittäviin tehtäviin kirkossaan on ollut harvinaislaatuista.

Kuvat: Jukka Granström, Wikimedia. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ja Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill.

Lue myös:

Moskovan patriarkan vierailusta äänestys kirkolliskokoukseen – näin kommentoi arkkipiispa Leo

Arkkipiispa Luoma patriarkka Kirillin vieraana Moskovassa – toivoi katkenneiden oppikeskustelujen jatkuvan

Suomen evankelis-luterilainen kirkko jatkaa katkenneita oppikeskusteluja Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliTiedebarometri: Epäluottamus kirkkoa kohtaan on suurempaa kuin luottamus
Seuraava artikkeli”Haloo!!! Minähän elän vielä!” – Syöpää sairastava blogisti sai ärsyttävän lohtuviestin

Ei näytettäviä viestejä