Suomen evankelis-luterilainen kirkko jatkaa katkenneita oppikeskusteluja Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa

Suomen evankelis-luterilaisen ja Venäjän ortodoksisen kirkon teologiset oppikeskustelut jatkuvat mahdollisesti jo ensi vuonna.

Asia tuli esiin keskiviikkona Kirkkohallituksen kyselytunnilla kirkolliskokouksessa. Edustaja Pekka Niiranen kysyi, pitääkö paikkansa, että keskustelujen jatkamisesta sovittiin arkkipiispa Tapio Luoman ja Venäjän patriarkka Kirillin tapaamisessa Pietarissa helmi-maaliskuussa.

Kysymykseen vastasi Kirkkohallituksen ulkoasiain osaston johtaja, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen.

– Oppikeskusteluja on tarkoitus jatkaa niin, että seuraava oppikeskustelukierros on ensi vuonna. Tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Olemme ehdottaneet Venäjän suuntaan kolmea vaihtoehtoista ajankohtaa, Kääriäinen kertoi.

Oppikeskustelujen aloittamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi viisikymmentä vuotta. Vuonna 2014 keskustelut katkesivat homoseksuaalisuuteen liittyviin erimielisyyksiin.

Pekka Niiranen halusi kysyä myös, mikä on suomalaisen osapuolen käsitys siitä, miksi venäläiset nyt haluavat jatkaa keskusteluja.

– Onko yhtenä syynä kenties se, että meillä on vaihtunut arkkipiispa, Niiranen kysyi.

Kimmo Kääriäinen totesi vastauksessaan, että virallisten oppikeskustelujen ollessa poikki yhteydenpitoa on jatkettu esimerkiksi teologisten seminaarien muodossa.

– Vaikka korkean tason oppikeskusteluja ei joidenkin vuosien aikana ole ollut, niin yhteydenpito on ollut tiivistä ja nyt on toive, että se tiivistyy edelleen.

Puhetta johtanut kirkolliskokouksen 2. varapuheenjohtaja Johannes Leppänen muistutti, ettei kyselytunnille toivota henkilöön meneviä kysymyksiä.

Kuvat: Tapio Luoman kuva: Jukka Granström. Kirillin kuva: Wikimedia Commons.

Lue myös:

Arkkipiispa Luoma patriarkka Kirillin vieraana Moskovassa – toivoi katkenneiden oppikeskustelujen jatkuvan

Moskovan patriarkan vierailusta äänestys kirkolliskokoukseen – näin kommentoi arkkipiispa Leo

Oppikeskustelut keskeytyivät homoseksuaalisuus-erimielisyyksiin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.