Vasta toinen Luterilaisen maailmanliiton julkilausuma Lähi-idän tilanteesta tuomitsee jyrkästi Hamasin iskun

epa10916288 Residents of Gaza city begin to evacuate following an Israeli warning of increased military operations in the Gaza strip, 13 October 2023. The Israeli Defense Force (IDF) on 13 October called for the evacuation of all civilians of northern Gaza ahead of an expected ground invasion. EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Luterilainen maailmanliitto (LML) on julkaissut toisen julkilausuman koskien Israelin ja Palestiinan tilannetta liittyen erityisesti siviilien asemaan. Tässä 11.10. päivätyssä julkilausumassa LML tuomitsee vielä selväsanaisemmin Hamasin iskun israelilaisia kohtaan kuin ensimmäisessä 8.10. julkaistussa julkilausumassa.

Hamasin lauantaina tapahtuneessa iskussa kuoli 1200 israelilaista, joista valtaosa siviilejä.

Hamasia ei kuitenkaan tässäkään julkilausumassa nimetä terroristijärjestöksi, vaikka se on sitä muun muassa EU:n määritelmän mukaan.

Tuoreempi julkilausuma toteaa LML:n tuomitsevan jyrkästi Hamasin brutaalit iskut Israelin kansalaisia kohtaan ja että panttivankien ottaminen on täysin epähyväksyttävää. Lisäksi LML vaatii panttivankien välitöntä vapauttamista.

Ensimmäisessä julkilausuman muotoilu Hamasin suhteen ei ollut yhtä jyrkkää. Siinä LML totesi olevansa ”syvästi huolissaan Hamasin hyökkäyksistä”.

Hamasin iskujen jyrkän tuomitsemisen lisäksi tuoreempi julkilausuma vetoaa Israelin armeijaan kansainvälisen humanitaarisen lain puolesta ja siviilien suojelemiseksi. Humanitaarisen lain rikkominen ei LML:n mukaan oikeuta toista osapuolta tekemään samoin.

Julkilausuma muistuttaa myös siitä, että humanitaarinen tilanne Gazan alueella on romahtamassa. Gazassa asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Satoja tuhansia ihmisiä on jo paennut kodeistaan mutta vain alueen sisällä, koska Gazan asukkailla ei ole sieltä ulospääsyä. Egypti on ainakin toistaiseksi kieltäytynyt avaamasta humanitaarista käytävää Gazasta pakeneville.

Israelin armeija on antanut käskyn evakuoida miljoona Pohjois-Gazan asukasta alueen eteläosiin vuorokauden kuluessa. Se on ilmoittanut tekevänsä lähipäivinä huomattavia sotilasoperaatioita Gazan kaupunkiin.

Lue myös:

”Siunaa Jumala Israelia” – Piispoista Jolkkonen, Laajasalo ja Keskitalo ovat ottaneet selkeästi kantaa Hamasin hyökättyä Israeliin

Näkökulma: Muuta ei voi kuin rukoilla rauhaa Jerusalemille

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRautjärvelle suunnitellaan uutta puukirkkoa nopealla aikataululla – ”Kirkko on toivon ja elämän merkki”, sanoo kirkkoherra
Seuraava artikkeliSunnuntain evankeliumi: Milloin viimeksi vapisit Herran edessä?

Ei näytettäviä viestejä