Varkaat veivät ruotsalaisesta kirkosta arvokkaita kruununjalokiviä – ”Tilanne on heille 1–0”

Ruotsissa etsitään kahta Strängnäsin tuomiokirkosta kruununjalokiviä vieneitä varkaita, kertovat muun muassa Aftonbladet ja Yle. Varkaus tapahtui eilen tiistaina. Varastettujen esineiden joukossa on kruununjalokiviä, kuten Kaarle IX:n ja hänen vaimonsa Kristiinan kruunut. Myös kultainen valtakunnanomena vietiin. Esineitä on käytetty muun muassa Kaarle IX:n, Kustaa Vaasan pojan, hautajaisissa.

Varkaat eivät aiheuttaneet uhkaa tai käyttäytyneet väkivaltaisesti, eikä kukaan kirkon henkilökunnasta loukkaantunut. Paikalla oli silminnäkijöitä.

Ruotsin kirkon mukaan esineet on säilytetty lukitussa ja hälyttimin suojatussa vitriinissä, jonka lasin varkaat olivat rikkoneet. He poistuivat paikalta satamassa odottaneella moottoriveneellä. Seurakunta tarkastelee nyt turvallisuuskäytäntöjään ja arvioi, miten työskennellä tulevaisuudessa turvallisuuden kanssa.

– Tämä on kulttuurisesti ja taloudellisesti valtava menetys, Strängnäsin tiedottaja Catharina Fröjd kertoo Aftonbladetille.

Strängnäsin tuomiorovasti Christofer Lundgren sanoo uutistoimisto TT:lle, että esineistö on vakuutettu, mutta kulttuuriperintö ylittää aineellisen arvon. Esineitä ei voi Lundgrenin mukaan myydä sen kummemmin Ruotsissa kuin maailmallakaan.

Lundgren pitää tekoa suunniteltuna ja toivoo, että esineet tulisivat takaisin niin vahingoittumattomina kuin mahdollista.

Poliisin mukaan varastettujen esineiden taloudellista arvoa on myös vaikea mitata niiden ainutlaatuisuutensa vuoksi. Se epäilee varkauksia mahdollisesti rikollispiirien tehtailemaksi, jotka tuntevat tämäntyyppisten kohteiden ostajat.

Poliisin tiedottaja Thomas Agnevik ei kuitenkaan ole huolissaan, vaikka poliisi ei ole vielä löytänyt varkaita.

– Tilanne on heille 1–0, mutta ei voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan.

Kuva: Wikimedia Commons. Kaarle IX:n hautajaiskruunu.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEhdotus Suomesta: Sankarihautausmaat pitäisi valita Unescon maailmanperintökohteeksi
Seuraava artikkeli”Päivisin minua vaivasi helle” – Raamatussa helle ei helli vaan kärventää

Ei näytettäviä viestejä