Väritysmietiskelyä

Raamatun alleviivaaminen on jo vanha tapa. Moni käyttää tähän pehmeitä puuvärejä. Tärkeät kohdat väritetään punaisella, omaa kasvua tukevat kohdat vihreällä ja toivoa antavat sinisellä tms. Koska Raamatun lehdet ovat ohutta paperia, kuulakärkikynää tai tusseja ei kannata käyttää.

Bible Journaling on Raamatun tutkimista ja askartelua, jossa väritetään ja skräpätään suoraan Raamatun sivuille. Tätä varten hyvin varustelluissa kirjakaupoissa myydään Raamattuja, joissa on tavallista leveämmät marginaalit. Marginaaleihin on mahdollista piirtää tai kirjoittaa Raamatun teksteistä nousevia oivalluksiaan tai Raamatun lauseita.

Diakoni, artesaani Heli Lindroos ohjaa Turun Henrikinkirkolla kokoontuvaa Bible Journaling -pilottiryhmää, joka on tähän mennessä ehtinyt kokoontua kaksi kertaa.

Eri-ikäiset yhdessä

Harrastus on siitä hieno, että se kokoaa Raamatun ympärille samaan piiriin eri-ikäisiä ihmisiä.

Henrikinkirkon ryhmässä on molemmilla kerroilla ollut noin kaksikymmentä 17-70 -vuotiasta innostunutta seurakuntalaista.

– Mielessä raamatunlauseita ja oivalluksia, kädessä värikynät ja edessä valkoista paperia. Näistä lähtökohdista lähdetään liikkeelle, Lindroos kertoo.

Ryhmässä kirjoitetaan Raamatusta löytyviä ajatusta herättäviä sanoja ja lauseita tyhjään vihkoon tai paperille. Sitten ne kuvitetaan ja väritetään. Voi myös harrastaa skräppäystä ( scrapbooking) eli leikata valokuvista tai lehdistä kuvia tai kuvien osia ja liimata niitä tekstien oheen.

Lopputuloksena voi olla Raamattu-vihko, päiväkirja, kortti tai taulu. On mahdollista kuvittaa myös oman Raamattunsa marginaaleja ja tyhjiä sivuja.

Lupa värittää

Jokainen työskentelee itsenäisesti omien tuntemustensa mukaan, joten kuvitetun Raamatun tai päiväkirjan voi halutessaan pitää myös salaisena, kaikkea ei tarvitse jakaa.

Heli Lindroosin mukaan paljon aikaa on mennyt ihan tekniikan opetteluun, esimerkiksi siihen, kuinka väritetään.

– Nuoret erityisesti kiittävät, että heille tarjotaan muutakin kuin musiikkia. Ilo ja helpotus lienee siinä, että on annettu lupa värittää. Aikuisetkin ovat saaneet tulla kaapista ulos värikynineen, Heli Lindroos kuvailee piirin tunnelmia.

Piiri aloitti valmiiden lauseiden ja aforismien pohjalta. Enemmän keskustelua syntyi alussa Heli Lindroosin omien töiden pohjalta.

– Uutta ryhmää voi olla vaikea nopeasti johdattaa yhteiseen syvempään raamatuntutkisteluun, siksi jatkamme vielä Raamatun lauseiden piirtämisen ja värittämisen parissa, Heli Lindroos pohtii.

– Värittäminen ja lauseiden etsiminen on aika koukuttavaa. Luulen että tämä innostaa lukemaan Raamattua itsekseenkin, Heli Lindroos sanoo.

Ryhmään voi tulla mukaan vailla aikaisempaa kokemusta taiteilusta tai askartelusta. Tekstausta, skräppäystä tai graffiteja harrastaneet keksivät nopeasti oman tapansa käsitellä inspiroivia sanoja.

Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran Turun Henrikinkirkolla keskiviikkoiltana 6.5. klo 17.30–19. Ryhmään voi ilmoittautua Heli Lindroosille tekstarilla (p. 040 341 7493) tai sähköpostilla.

Netin englanninkielisiltä sivuilta löytyy runsaasti hienoja kuvia Bible Journaling -teemalla kuvitetuista Raamatun sivuista. Katso vaikkapa täältä.

Kuvat: Heli Lindroos.1) Bible Journaling -piirin työskentelyä 2) Heli Lindroosin kuvitus Raamatun lauseelle.

Edellinen artikkeliHyveet purevat yhä – syntipukkikin pääsee leikkeihin
Seuraava artikkeliIslamismi syö maailman uskonnonvapautta

Ei näytettäviä viestejä