Vapaaehtoiset ovat sitoutuneet Tampereen Raamattukouluun vuosikymmeniksi

Kaikille avoimessa ja vapaaehtoisvoimin pyörivässä Tampereen Raamattukoulussa on opiskeltu Jumalan Sanaa jo yli 60 vuotta. Toiminta käynnistyi marraskuussa 1953, kun raamattuherätyksen saanut Kerttu Vainikainen piti ensimmäisen luennon Epilän seurakuntatalossa Harjun seurakunnassa.

Vuosia aikaisemmin Sveitsissä kansainvälisen raamattukoulun toimintaan tutustuessaan hän vakuuttui siitä, että Jumalan Sanaa tulisi levittää kaikille suomalaisille. Asiasta innostuneena tomera kansakoulun ja Diakonissalaitoksen opettaja perusti 1940-luvun loppupuolella kotikaupunkiinsa Helsinkiin Raamattukoulun, jonka johtajana hän toimi parisenkymmentä vuotta.

Luennoilla syttyy halu opiskella Pyhää Kirjaa

Vainikaisen perustamaa Tampereen Raamattukoulua on aina hoidettu vapaaehtoisin voimin ja ilman palkkioita. Sekä hengellistä että taloudellista vastuuta kantaa rekisteröity kannatusyhdistys.

Käytännön asioita valmistelee ja toimeenpanee kuusihenkinen maallikkojoukko, joka suunnittelee luento-ohjelman ja kutsuu opettajat. Tällä hetkellä diplomi-insinööri Antti Siren toimii yhdistyksen puheenjohtajana.

Eila Ronkainen tuli edesmenneen puolisonsa kanssa mukaan vuonna 1989 luennoille ja myöhemmin vastuuryhmään. Opetus Jobin kirjasta oli mielenkiintoista, ja siitä alkoi jatkuva halu oppia lisää.

Ronkainen iloitsee koulun lämpimästä ilmapiiristä, johon jokaisen on helppo tulla yli seurakuntarajojen. Hänen äitinsäkin oli aiemmin mukana toiminnassa, sisar ja tämän puoliso ovat edelleen aktiivisia.

– Raamattukoulu on ollut ainoa paikka, missä olen saanut opetusta Vanhasta testamentista. Minua innostavat historiaan linkittyneet Raamatun kertomukset. Israelin kansan vaiheet koskevat myös tämän päivän ihmistä ja nivoutuvat Uuteen testamenttiin. Raamattu todistaa itse itsestään, joten siitä väitteleminen on turhaa, Eila Ronkainen sanoo.

Jotkut opettajatkin ovat olleet mukana vuosikymmeniä

Tampereella kaikelle kansalle tarkoitettu uraauurtava raamattuopetus keräsi erityisesti 1980–90-luvuilla paikalle niin suuria yleisöjoukkoja, että lisätuoleja jouduttiin hankkimaan. Nykyinen väkimäärä on noin 50–70 osallistujaa.

Raamattukoulun vuosikymmeniä kestänyttä yhtäjaksoista toimintaa voidaan pitää Jumalan ihmeenä ja suurena kiitosaiheena. Kolehtivarojen kertyminen luennoitsijoiden matkoihin ja palkkioihin sekä useiden ihmisten vuosikymmeniä kestänyt sitoutuminen ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys.

– Monet opettajatkin ovat olleet koulussamme mukana useita vuosikymmeniä, kuten Per Olof Malk, Hannu Karvonen, Outi Cappell ja edesmennyt tamperelainen kirkkoherra Erkki Ranta, Ronkainen kertoo.

– Opettajamme osaavat tutkia Raamattua laajapohjaisesti myös alkukielillä. Jokin sana voi alun perin tarkoittaa aivan jotain muuta kuin suomeksi käännetty.

”Löysin sydämen uskon”

Vastuunkantajat muistelevat iloisina koulun 50-vuotisjuhlia, jolloin suuri osa silloisesta opettajakunnasta oli paikalla, myös heitä, jotka olivat olleet mukana jo Kerttu Vainikaisen jalanjäljillä.

Jatkuvana riemun aiheena ovat uudet kävijät, erityisesti nuoret, jotka tulevat luennoille useammin kuin vain yhden kerran.

Heli Heinäaho (39) luki Raamatun läpi, mutta ei saanut tolkkua kaikista kohdista. Pari vuotta sitten hän päätti lähteä kirkolle ottamaan asioista selkoa.

– Erään kerran opettajana oli Jaakko Pirttiaho, joka tuli tilaisuuden jälkeen kertomaan minulle nuorten aikuisten raamattupiiristä. Se oli kova juttu, koska juuri silloin etsin itseäni ja sisältöä elämään. Jaakon kautta löysin vielä syvemmän merkityksen, sydämen uskon, Heinäaho kertoo.

Hän on kirjoittanut luennoilla Raamattunsa sivut täyteen muistiinpanoja. Lohtua tuo erityisesti yksi lause: ”Kärsimyksessä minä itse pienenen ja Jumala kasvaa”.

– Kaikki tulee Jumalalta, niin hyvä kuin pahakin, ja kaikella on jokin merkitys. Vanhassa testamentissa kerrotaan sodista ja siitä, miten Jumala paaduttaa ihmisten sydämiä. En ymmärrä miksi, mutta luotan siihen, että jonakin päivänä Raamattukoulussa nuo asiat selviävät minullekin, Heli Heinäaho toteaa.

Opettajan on katsottava Raamattua Kristuksen läpi

Kalevan seurakunta tarjoaa kannatusyhdistyksen toiminnalle kokoontumistilan. Kävijöiden hengellistä taustaa tai herätysliikettä ei kysellä. Kiinnostus ja halu Raamatun syvempään tuntemiseen riittää.

– Haluamme pysyä irti tulkinnoista ja tietyistä näkökannoista. Tietopohjainen opetus halutaan pitää yksinkertaisena. Etsimme opettajia, jotka haluavat löytää Kristuksen läpi koko Raamatun. Sanasta avautuu paljon silloin, kun ymmärtää taustatietoja, puheenjohtaja Antti Siren sanoo.

Yhdistys on kirjanpitovelvollinen, joten kävijämäärät lasketaan ja tilastoidaan. Agricola-opisto antaa tukea opettajien matkakuluihin.

Yhdistykseen voi liittyä kuka tahansa Raamatun opetuksesta kiinnostunut. Vapaaehtoinen vuosijäsenmaksu on viisi euroa. Ainaisjäseneksi pääsee 60 eurolla. Tällä hetkellä yhdistyksessä on noin 50 maksavaa jäsentä. Koulun talous perustuu kolehtikeräyksiin.

– Suosittelen perustamaan Raamattukouluja jokaiselle paikkakunnalle. Tilavarauksen tekeminen sekä puhujien etsiminen kannattaa aloittaa jo vuotta aikaisemmin, Eila Ronkainen kannustaa.

Vuorovaikutus on tärkeää

Raamattukoulu tarjoaa keidashetken myös opettajille, jotka saavat syventyä varsinaisen työnsä ohessa haluamaansa teemaan ja Raamatun tutkimiseen.

– Moni opettajistamme on sanonut opettaessaan saavansa enemmän, mitä kokee itse antavansa. Vuorovaikutus puhujan ja läsnäolijoiden välillä on tärkeää sekin, Antti Siren sanoo.

Luennolla käsitellään ohjelmassa olevaa kirjaa luku kerrallaan. Osallistujatkin voivat ehdottaa haluamaansa aihetta.

Esimerkiksi vuosituhannen vaihteessa Ilmestyskirjan tutkiminen herätti suurta mielenkiintoa. Myös Danielin kirjalla on ollut erityistä vetovoimaa.

Tänä vuonna luento-ohjelmassa on otettu huomioon reformaation juhlavuosi. Helmikuussa Timo Junkkaala kertoi, miten Luther opetti tutkimaan Raamattua, ja 13.3. Jussi Mäkinen selvittää luterilaisen uskonkäsityksen ydinkohtia. Sitä ennen Jaakko Pirttiaho luennoi tänään 6.3. Markuksen evankeliumista. Vanhan testamentin Kuningasten kirjoista kertoo 20.3. Juho Sankamo. Loppukevään ohjelma sisältää luentoja sekä Vanhasta että Uudesta testamentista.

Raamattukoulu kokoontuu Kalevan kirkon alasalissa maanantaisin kello 18.30 toukokuun puoliväliin asti.

Kuva: Merja Salonen. Tampereen Raamattukoulun aktiivit Kirsi Jokinen, Antti Siren ja Eila Ronkainen sekä Mooseksesta kevään aikana luennoiva Markku Komulainen kutsuvat kaikkia Raamatusta kiinnostuneita mukaan toimintaan.

Edellinen artikkeliVapaaehtoistyö ja ympäristötaide kukoistavat Keiteleen seurakunnassa
Seuraava artikkeliTurussa saa tavaroiden raivaamiseen tukea seurakunnasta

Ei näytettäviä viestejä