Vapaa liikkuvuus: Räsänen pakottamassa pakolaisia paperittomiksi

Hallitus on päättänyt esittää kahta lakimuutosta, jotka Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan heikentävät toteutuessaan huomattavasti ulkomaalaisten ihmisoikeuksia Suomessa.

Verkosto katsoo, että lakimuutos vapaaehtoisen paluun järjestelmän vakiinnuttamiseksi lisäisi merkittävästi paperittomien siirtolaisten määrää Suomessa. Lakimuutos ulkomaalaisten säilöönotosta vakiinnuttaa lasten säilöönoton ja lisää mahdollisuuksia rangaista ulkomaalaisia pelkän epäilyksen perusteella sekä säilöön otettaessa että säilöön otettuna.

Lakiehdotuksista käydään tänään tiistaina lähetekeskustelu eduskunnassa.

– Lakiehdotuksen mukaan kielteisen päätöksen saaneilta turvapaikanhakijoilta, joita Suomi ei kykene palauttamaan, viedään mahdollisuus tilapäiseen oleskelulupaan, peruspalveluihin ja oleskelunsa virallistamiseen, Markus Himanen katsoo Vapaa liikkuvuus -verkoston tiedotteessa.

Tilapäisiä lupia maasta poistamisen estymisen vuoksi on myönnetty vajaalle 400 ihmisille, jotka ovat paenneet maailman vaarallisimmilta konfliktialueilta Irakista, Afganistanista ja Somaliasta. Nyt he saattavat menettää kaikki oikeutensa, Vapaa liikkuvuus -verkosto tiedottaa. Monet ovat ehtineet opiskella suomen kieltä, työskennellä ja opiskella Suomessa. Osa on asunut Suomessa jo yli viisi vuotta.

– Vaikka lakiesityksessä ulkomaalaisten säilöönotosta sanotaan, että lasten säilöönottoa rajoitetaan, niin tosiasiassa lasten säilöönotto normalisoidaan uusissa perheyksiköissä. Myöskään ilman huoltajaa tulleiden lasten säilöönotosta ei vastoin hallituksen aiempia lupauksia luovuta. Lapsen vangitseminen ei ole koskaan lapsen edun mukaista, Mervi Leppäkorpi Vapaa liikkuvuus -verkostosta sanoo.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliKansliapäällikkö Keskitalo: On skandaalimaista laskea kehitysyhteistyön määrärahojen tasoa
Seuraava artikkeliVantaan kirkkovaltuusto päätti tukea kaikkia lähetysjärjestöjä

Ei näytettäviä viestejä