”Vantaan tukipäätös perustui kokonaisharkintaan”

Vantaalaiset kirkolliset päätöksentekijät Johanna Korhonen ja Sari Roman-Lagerspetz kyseenalaistavat Sansan medialähetysjohtaja Juha Auvisen näkemyksen, että Espoon ja Vantaan seurakunnissa oltaisiin samojen tietojen pohjalta päädytty erilaisiin päätöksiin lähetysmäärärahojen suhteen. Vantaan kokonaisharkinta osoitti heidän mielestään Sansan todelliset tasa-arvokannat.

Vantaalla järjestön määrärahat evättiin ja Espoossa myönnettiin. Espoossa heidän arvelunsa mukaan päättäjät pitäytyvät harkinnassaan ainoastaan järjestöiltä saatuihin vastauksiin tasa-arvoasioista. He korostavat, että Vantaan päätös tehtiin kokonaisharkinnan, eikä ainoastaan lähetysjärjestöjen valtuutettujen kysymyksiin antamien vastausten perusteella.

Roman-Lagerspetz selvittää, että kokonaisharkinnalla he tarkoittavat Vantaan kirkkoneuvostossa ennen päätöstä käyjä keskusteluita sekä yleistä keskustelua.

– Erityisesti Sansan vastaukset olivat ympäripyöreitä, eivätkä oikein vastanneet (valtuutettujen) kysymyksiimme. Tiedonhankinta järjestön virallisista asiakirjoista ja julkilausumista oli senkin tähden välttämätöntä.

Roman-Lagerspetz kertoo perehtyneensä päätöksentekoa varten järjestöjen virallisiin kannanottoihin ja puheenvuoroihin sekä opetukseen tasa-arvokysymyksissä. Kaikki keskustelun pohjana ollut materiaali on hänen mukaansa kaikkien löydettävissä verkosta järjestöjen virallisilta sivuilta.

– Tutkijakoulutuksen saaneena olen halunnut varmistaa, että kaikki käytetty materiaali on muidenkin löydettävissä ja tarkistettavissa. Ne kaikki löytyvät järjestöjen, eikä esimerkiksi työntekijöiden henkilökohtaisilta verkkosivuilta.

Esimerkiksi Sansan todellinen kielteinen kanta sukupuolivähemmistöihin käy hänen mukaansa ilmi vuonna 2010 julkaistusta joidenkin lähetysjärjestöjohtajien allekirjoittamasta vetoomuksesta Kirkko ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet. Vetoomuksen mukaan Kirkon tulisi pidättäytyä antamasta tukea samaa sukupuolta olevien liitoille ja ilmaista, ettei se ota palvelukseensa tällaisessa suhteessa eläviä. 

– Myös Sansan virallisilta sivuilta yhä löytyvä pastori Jukka Norvannon opetus tuomitsee homoseksuaaliset suhteet ja ne hyväksyvät kristityt henkilöt, Lagerspetz listaa.

Roman-Lagerspetz kertoo, että kriittinen kokonaisharkinta ei ole ainoastaan nykyisen vaalikauden ilmiö. Lähetysjärjestöjen kannatuksesta on keskusteltu syrjinnän näkökulmasta Vantaalla aiemminkin. Hän viittaa muun muassa taannoiseen päätökseen evätä Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen määrärahat.

Lopuksi hän kiittelee Sleyn ja Kansanlähetyksen tapaa tuoda suorasanaisesti kiertelemättä torjuva kantansa esimerkiksi homoseksuaalisuuteen, vaikka itse on asiasta päinvastaista mieltä.

Lue Juha Auvisen näkemys tilanteesta

Vantaan lähetystukien myöntämiseen liittyvän keskustelun taustoista

Kirkko ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet -vetoomus

Kuuntele jutussa mainittu Sansan työntekijän Jukka Norvannon opetus

Edellinen artikkeliLintulan luostarille uudet nettisivut
Seuraava artikkeliHelsingin Kulosaaren uskonnonopetuksesta kantelu

Ei näytettäviä viestejä