Vantaan seurakunnat ja kaupunki tekemässä yhteistyösopimuksen Tikkurilan kirkkokorttelista

Vantaan seurakunnat ja kaupunki ovat solmimassa Suomessa ainutlaatuisen yhteistyösopimuksen Tikkurilan kirkkokorttelin kehittämistä. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti eilen esittää yhteiselle kirkkovaltuustolle sopimuksen hyväksymistä.

Taustalla on kirkkovaltuuston päätös Seurakuntien talon purkamisesta ja tähän liittyvä Vantaan kaupungille jätetty hakemus alueen asemakaavan muuttamisesta.

Kaupunki ja seurakunnat ovat neuvotelleet yhteistoimintasopimuksen seurakuntien omistamasta kirkosta, Seurakuntien talon alueesta sekä nykyisin pysäköintialueena toimivasta kaupungin tontista.

Sopimuksen mukaan osapuolet teettävät yhdessä vähintään kaksi viitesuunnitelmaa alueen kilpailuttamisesta. Ensimmäisessä viitesuunnitelmassa nykyinen Tikkurilan kirkko rakennetaan kokonaan tai pääosin uudelleen. Kaikkien kirkkoon tulevien toimintojen ei tarvitse olla kirkollisia, vaan se voisi olla osin liike-, palvelu- tai asuinkäytössä. Sopimusalueen maankäytöstä ja rakentamisesta järjestetään kilpailu.

Kun asemakaavoitus valmistuu, osapuolet myyvät tontin rakentamisesta vastaaville sopimuskumppaneille. Uutta kirkkoa varten erotetaan kuitenkin 1500 kerrosneliön suuruinen tontti, joka jää seurakuntien omistukseen.

Uuden kirkon rakentamiseen on seurakuntien investointiohjelmassa varattu enintään yhdeksän miljoonaa euroa. Tämä ei vielä mahdollista kirkon rakentamista, vaan loput on tarkoitus saada rakennusoikeuksien myynnistä.

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti, että tontti voidaan kaavoituksen ja kilpailutuksen jälkeen myydä, kunhan seurakunnille jää siitä vähintään 4,5 miljoonan euron tuotto. Jos kaavoitustyön lopputulos ei ole seurakuntien kannalta tyydyttävä, seurakunnat vetäytyvät hankkeesta.

Vähimmäishinta menee vielä kirkkohallituksen vahvistettavaksi. Kaupungin puolella asiaa käsitellään Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnassa 13. lokakuuta. Sopimuksesta päättää kaupunginhallitus mahdollisesti lokakuun lopulla.

Edellinen artikkeliKirkkodraamasta julkaistiin kaksiosainen kirja
Seuraava artikkeliKirkonkellari käynnisti juttukaupan

Ei näytettäviä viestejä