Valokuvaaja Joonas Brandtin otos rippileiriltä palkittiin Vuoden lehtikuvana

Freelancer-valokuvaaja Joonas Brandt on palkittu Kuvajournalismi 2018 -kilpailussa rippikouluaiheisella kuvallaan. Brandtin viime heinäkuussa Helsingin Sanomiin ottama kuva Helsingin Malmin seurakunnan rippileiriltä voitti Vuoden lehtikuvan palkinnon. Kilpasarjojen voittajat julkistettiin Helsingissä maanantaina.

”Malmin seurakunnan rippikoululeiri Lohjalla. Meditaatiohetken aikana monet nukkuvat”, voittajakuvan kuvateksti kuuluu.

Suomen kuvajournalistien järjestämän kilpailun tuomareina toimivat tukholmalainen Dagens Nyheter -lehden kuvajournalisti Paul Hansen, helsinkiläinen dokumentaristi ja valokuvaaja Hannamari Shakya ja vaasalainen valokuvaaja Katja Lösönen.

Raadin perusteluissa todetaan, että median uutisvirrassa kärkeen nousevat eniten katastrofit ja voimakkaan negatiiviset uutiset.

”Vuoden lehtikuva muistuttaa, miten paljon maailmassa on myönteisiä ja uutisoinnin arvoisia asioita. Median tehtävä on toimia ajan peilinä ja näyttää myös enemmän hyvää ajastamme. Tämä kuva muistuttaa hiljaisen voimakkaasti empaattisuudesta ja siitä, miten me tarvitsemme toisiamme. Olemme lopulta kaikki samassa veneessä”, perusteluissa todetaan.

Raadin mukaan voittajakuva on esimerkki siitä, että kuvaaja ei voi koskaan järjestää todellisuutta niin hyvin kuin todellisuus järjestää itse itsensä.

Valokuvaaja Joonas Brandt sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että yleensä kuvaustilanteet ovat nykyään lyhyitä ja nopeita. Rippileirin kuvaamiseen hänellä oli kuitenkin ruhtinaallisesti aikaa. Toimittaja ja kuvaaja kävivät leirillä kahteen otteeseen.

”Saatoin tarkkailla ja tuumailla mieleni mukaan, koska ei ollut kiire pois.”

Suomen kuvajournalistit on järjestänyt Vuoden lehtikuvat -kilpailua vuodesta 1962 lähtien. Muutama vuosi sitten nimi muutettiin kuvastamaan nykyaikaisempaa tekemistä. Kuvajournalismi-kilpailussa palkitaan edellisen vuoden parhaat kuvat ja videot useassa sarjassa. Tänä vuonna kisaan osallistui 101 valokuvaajaa 2 043 kuvalla.

Kilpailusarjojen voittajat saavat rahapalkinnot Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön Lehtikuvaajarahastosta.

Kilpailun satoa on esillä näyttelyssä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 18.–31.3.2019.

Kuva: Joonas Brandt. Kuvajournalismi 2018 -kilpailu / Vuoden lehtikuva.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliTuttavat kertovat: Tällaisia ovat Porvoon hiippakunnan piispaehdokkaat
Seuraava artikkeliPorvoon piispanvaalissa äänestetään tänään – Kotimaa24 kertoo tulokset

Ei näytettäviä viestejä