Väitös: Varhaiskristilliset suuntaukset tiedettyä lähempänä toisiaan

Päivi Vähäkankaan väitöstyön mukaan juutalaiskristillisen ja gnostilaisen lähdetekstin lukeminen rinnakkain osoittaa, että Jumalaa ja pelastusta koskevissa avainkysymyksissä molemmat traditiot tulkitsevat omaksumaansa platonilaista ajattelua hämmästyttävän samansuuntaisesti. Perinteisesti edellä mainittujen teosten edustamien suuntausten teologiaa on pidetty toisistaan suuresti eroavana.

− Tämä osoittaa, että rajat keskenään auktoriteettiasemasta kilpailevien varhaiskristillisten suuntausten välillä eivät olleet selkeitä, vaan erilaisia ajattelumalleja lainailtiin puolin ja toisin, hän sanoo.

Helsingin yliopistossa lauantaina väittelevän Vähäkankaan teologian väitöskirja käsittelee toisen ja kolmannen vuosisadan varhaiskristillistä väittelyä siitä, mikä on todellista tietoa, kenen hallussa se on ja miten sekä minkä välityksellä tieto on mahdollista saavuttaa.

Tutkimuksessa vertaillaan kahta varhaiskristillistä suuntausta juutalaiskristillisen (Recognitions) ja gnostilaisen (Eugnostos) lähdetekstin kautta. 300-luvulle ajoittuva Recognitions kuuluu niin sanottuun pseudokleemensiläiseen kirjallisuuteen, ja se kertoo apostolien lähetysmatkoista, varhaisen kirkon historiasta ja on erityisen kiinnostunut oikeasta opetuksesta ja tavasta elää. Eugnostos on puolestaan toiselta vuosisadalta peräisin oleva uskonnollisfilosofinen tutkielma, jossa kuvaillaan taivaallisen maailman kehittymistä Alkuisästä aina viimeisiin taivaallisiin olentoihin asti. Sitä luettiin etenkin gnostilaisten kristittyjen piirissä.

Lähtökohdiltaan ja tyylilajeiltaan hyvin erilaisia lähdetekstejä yhdistää huoli filosofian vaikutusvallasta. Molemmat torjuvat filosofian ja filosofit yksiselitteisesti ja samalla tavoin: ensin ne osoittavat, millä tavoin filosofit ovat erehtyneet ja sen jälkeen kertovat, mikä on totuuden lähde.

TM Päivi Vähäkangas väittelee Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta Rejection and Reception of Philosophy in the Letter of Eugnostos (NHC III,3 and V,1) and Pseudo-Clementine Recognitions. Uuden testamentin eksegetiikan oppiaineeseen lukeutuva väitöstilaisuus järjestetään 6.10. kello 10 Helsingin yliopiston päärakennuksessa (auditorium XII), osoitteessa Unioninkatu 34.

Edellinen artikkeli”Diakonia on ghettoutumassa”
Seuraava artikkeli”Ruoka ei ole teollisuustuote”

Ei näytettäviä viestejä