Väitös: Onko inkarnaatioita monta? – Maan ulkopuolinen elämä haastaisi teologian

Jos kosmoksesta löytyisi myös Maan ulkopuolista älykästä elämää – tieteessä sitä kutsutaan ETI:ksi, ”Extra terrestrial intelligence” – miten se vaikuttaisi teologiaan ja Jumala-uskoon?

Tätä tutki Vesa Nissinen helmikuun alussa Helsingin yliopistossa tarkastetussa uskonnonfilosofian väitöskirjassaan ”Moderneja teologisia tulkintoja kosmisesta evoluutiosta ja Maan ulkopuolisen älyllisen elämän mahdollisuudesta”.

– Luonnontiede syöttää aiheesta koko ajan lisää materiaalia. Siksi myös filosofia ja teologia joutuvat ottamaan kantaa siihen, mitä varsinkin älyllisen elämän löytyminen muualta merkitsisi, hän sanoo.

Älykkään elämän kohtaaminen Maan ulkopuolella aiheuttaisi Nissisen mukaan työskentelyn tarvetta kolmella teologian osa-alueella. Ne ovat luomisteologia, oppi pelastuksesta ja etiikka.

Kaikki lähtee liikkeelle luomisteologiasta. Pohjalla on ajatus evoluutiosta, joka koskee koko maail­mankaikkeutta. Siinä oleva aine prosessoituisi tässä skenaariossa pikkuhiljaa kohti elämää ja ehkä myös kohti älyllistä elämää.

– Vaikka elämän syntyä ei vielä ole voitu luonnontieteissä selittää, tutkijat olettavat, että suotuisissa olosuhteissa aine luonnostaan kehittyisi itseään monistavaksi eli elämäksi. Teologian kielellä se tarkoittaisi, että Jumalan luomistahto kaikkialla on elämän syntyminen, Nissinen tiivistää.

Nissinen viittaa luonnontieteilijöihin, joiden mukaan maailmankaikkeuden vakiot, kuten painovoima ja sähkömagnetismi, viittaisivat elämän syntymisen mahdollisuuteen.

– Mutta sen syntymisen reunaehdot ovat kapeat: monien asioiden olisi oltava juuri kohdallaan.

Monet teologit edustavat Nissisen mukaan nykyisin teististä evoluutiota. Yleensä siihen liittyy panenteistinen käsitys Jumalasta. Tässä mallissa Jumala ei vaikuta tapahtumien kulkuun puuttumalla luonnonlakien toimintaan.

Olisiko inkarnaatioita yksi vai monta?

Jos ETI todella tulisi kaukaisessa aurinkokunnassa vastaan, luomisoppia vaikeampi asia teologisesti olisi Nissisen mielestä soteriologia eli pelastusoppi. Kristinuskossa Jeesuksen rooli ja pelastusteko ihmiskunnan puolesta ovat ohittamattomia.

– Miten sen kanssa sopisi yhteen, että jossakin muuallakin olisi pelastusta tarvitsevia olentoja? Kristuksen teko Golgatalla oli ainutkertainen. Mutta miten Jumala voisi jättää muualla olevat olennot oman onnensa nojaan?

Nissisen mukaan on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on, että Kristuksen pelastusteko koskee koko universumia, jolloin ongelmaksi jää vain tiedon saattaminen muihin mahdollisiin sivilisaatioihin.

– Itse kallistuisin toisen vaihtoehdon puoleen. Siinä ajatellaan, että Kristus – Logos – voi ottaa erilaisia hahmoja ja suorittaa kussakin tilanteessa kyseisen elämänmuodon ja sivilisaation historiaan sopivan pelastusteon planeetalla X. Miten pelastus sitten tapahtuukin, se on Jumalan asia, Nissinen toteaa.

”ETI-teologien” mielipiteet siis jakautuvat siinä, olisiko inkarnaatioita yksi vai monia.

Minkälaisia olisivat vieraan älyn uskonto?

Keskeinen kysymys ihmisille olisi, minkälainen olio vieras elämänmuoto olisi eettisesti, hyvä vai paha. Miten se suhtautuisi meihin? Miten me suhtautuisimme siihen? Olisiko se älykäs ja moraalinen, omat aggressionsa ratkaissut viisauden tuoja? Vai olisiko se sittenkin sci-fi-elokuvien julma ja ihmisiä syövä Alien? Voisiko se olla Jumalan kuva, kuten ihminen?

Joidenkin tutkijoiden mielestä kohtaisimme joko mikrobeja tai superälykkäitä olentoja. Tämä johtuu siitä, että kulttuurinen evoluutio on kosmoksen mittasuhteissa vain nopea välähdys. Sivilisaatioita voi nousta ja kadota.

– Jos jokin laji ei olisi tuhonnut itseään, komppaisin itse sen puolesta, että se olisi meille ystävällinen. Mutta monien mielestä ihmiskunnalla ei ole mitään takeita siitä, että kohtaaminen vieraan älyn kanssa olisi välttämättä rauhanomainen.

Minkälaisia olisivat vieraan älyn uskonto ja maailmankatsomus? ETI:n kohtaaminen voisi mullistaa teistisen maailmankatsomuksen, mutta myös ateistisen. Teologit yleensä suhtautuvat kuitenkin rauhallisesti ajatukseen ETI:stä.

– Pitäisikö ihmisten lähteä levittäytymään avaruuteen? Jotkut kristityt saattavat ajatella, että meillä on Jumalan antama tehtävä tehdä niin. Jos elämän edellytykset Maassa katoavat, täältä pitäisi joka tapauksessa lähteä.

*

Artikkeli julkaistu 6.3. ilmestyneessä Kotimaassa.

Kuva: Seth Shostak / SETI Institute. Allenin teleskooppijärjestelmä Kaliforniassa tarkkailee, olisiko kosmoksen kohinan seassa merkkejä maan ulkopuolisesta älystä eli ETI:stä.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEkumeeninen patriarkaatti kehottaa ortodokseja rukoilemaan ja noudattamaan viranomaisten ohjeita
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä ovat sakastissa? – Katso myös kahden edellisen kuvan ratkaisut

Ei näytettäviä viestejä