Vaalikone avattiin uudelleen vastaajille

Seurakuntavaalien vaalikone on avattu uudelleen ehdokkaiden käyttöön. Jokainen ehdokas saa halutessaan muokata ja täydentää vastauksiaan aina vaalien päättymiseen asti, isänpäivään 9.11. kello 20 saakka.

Vaalikoneen vastauksilla oli aiemmin kaksi takarajaa, 3.10. sekä 10.10. Nyt takarajaa ei käytännössä ole lainkaan. Ohjeissa sanottiin alun perin, että muokkausoikeus päättyy vastausajan loppuessa. Päätös koneen avaamisesta tehtiin tiistaina 14.10.

Monet ehdokkaat kiittelevät ratkaisua. Nyt ehtii vielä vastaamaan ja korjaamaan vastauksiaan. Toiset kritisoivat tilannetta tuuliviiriksi ja kysyvät, mikä on äänestäjän oikeusturva. Kun ehdokas voi vaihtaa vastauksiaan halutessaan, koneen suosittelema ehdokas voi vaihtua useaan otteeseen.

Uudet muokkaukset päivittyvät koneelle maanantaisin ja torstaisin, sekä vaalien päätyttyä sunnuntaina. Jatkoaikana ei enää saa teknistä tukea.

Kirkon verkkoviestintäpäällikkö Sami Kallioinen kiistää, että vaalikone olisi avattu uudelleen niiden lähes 8 000 mattimyöhäisen vuoksi, jotka eivät ole vielä vastanneet. Suurin syy on se, että moni vastaaja on luullut evankelisuutta evankelisluterilaiseksi kirkoksi.

– Kun moni kertoi vastanneensa vahingossa väärin, katsoimme oikeudenmukaiseksi antaa mahdollisuuden korjata virhe. Se ei käynyt muuten kuin avaamalla muokkausoikeus kaikille. Kyse on sadoista palautteista, Kallioinen sanoo.

Kallioinen sanoo, että jos takarajoja ei olisi aiemmin ollut, vastauksia ei olisi saatu sitä määrää mikä nyt on koneessa. Vastaajia on tällä hetkellä noin 9 000.

– Se on kuitenkin 60 prosenttia ehdokkaista. Määrää voi pitää hyvänä. Se on samaa tasoa kuin edellisen kerran, kun vaalikone oli ensimmäistä kertaa käytössä 2010, Kallioinen sanoo.

Vaalikoneessa myös teknisiä ongelmia

Osaksi vaalikoneen uudelleen avaaminen johtuu koneen teknisistä ongelmista. Jonkin verran tuli ilmoituksia, että kaikki vastaukset eivät olisi tallentuneet verkkoon.

– Tämä on tyypillistä, kun verkon kanssa työskennellään. Pitää muistaa, että yhteysvirheitä ja yhteensopivuusongelmia voi ilmetä. Näitä palautteita oli kuitenkin hyvin vähän.

Kallioisen mukaan on normaali käytäntö yhteiskunnallisissakin vaaleissa, että vaalikone ja ehdokkaiden mielipiteet elävät vaalien loppuun saakka.

– Luottamusmiehet punnitsevat tosi tilanteessakin päätöksensä ehkä eri lailla kuin ovat ilmoittaneet etukäteen. Vaalikone ei ole virallinen vaalin osa, vaan antaa vain taustatukea. On ihan sallittua, että ehdokas muuttaa mielipidettään ja korjaa vastuksiaan. Vain se, mikä ei voi muuttua, on virallinen äänestyslista, hän sanoo.

Kirkkohallituksen yhteisökoordinaattori Minna Jaakkola tulkitsee vaalikonepäätöstä Kallioisen tapaan. Hänen mukaansa kaikissa valtiollisten vaalien vaalikoneissa vastaaminen on ollut mahdollista ehdokkaille koko vaalien ajan.

– Ehdokas voi muuttaa mielipidettään milloin tahansa joka tapauksessa, eivätkä vaalikonevastaukset sido ehdokasta mihinkään. Äänestäjän oikeusturva ei tästä vaarannu. Vaalikoneen merkitys perustuu ehdokkaiden rehellisyyteen, avoimuuteen ja luotettavuuteen omissa vastauksissaan.

Edellinen artikkeliJulkkismaallikot haastavat papit saarnaamisessa
Seuraava artikkeliKirkkojärjestys ei salli kirkkoon kuulumattomien saarnaamista

Ei näytettäviä viestejä