Uusi urheiluseura KRIK panostaa iloon ja kristillisen identiteetin vahvistamiseen

Äskettäin perustettu KRIK Finland on urheiluseura, joka haluaa yhdistää kaikkia kristittyjä yli tunnustusrajojen. Elokuussa seuran toiminnanjohtajana aloittava Jouni Veltheim määrittelee sen uudenlaiseksi urheiluseuraksi, jossa voi kokea uskon ja urheilun tuomaa yhteyttä paikkakunnasta, lajista, tasosta ja iästä riippumatta.

– Olemme yhteisö, joka panostaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja iloon. Tuemme myös niitä intohimoisesti urheiluun suhtautuvia ihmisiä, joille suurinta iloa tuottaa itsensä puskeminen suorituskyvyn rajoille ja haluamme luoda heillekin mahdollisuuksia verkostoitua. Haluamme tehdä aktiivisesti yhteistyötä paikallisseurakuntien kanssa, Veltheim linjaa.

KRIK:in puitteissa voi perustaa liikuntaryhmän omalle paikkakunnalle tai jatkossa liittyä sellaiseen. Lisäksi KRIK haluaa tarjota mahdollisuuden kuulua kansalliseen temaattiseen harrasteryhmään tai kilpaurheiluryhmään. KRIK:ssä voi myös osallistua yhteisille leireille ja matkoille.

Kristillisen identiteetin vahvistaminen on yksi KRIK:in päätavoitteista.

– Saamme käyttää Jumalalta saamiamme lahjoja omaksi iloksemme ja toistemme hyödyksi. Arvomme ei määrity sen mukaan, kuinka hyviä olemme urheilussa tai elämässä muuten. Sen sijaan arvomme ilmenee siinä, mitä Jeesus on tehnyt puolestamme.

Taustalla Kylväjän urheilulähetystyö, nyt osa pohjoismaista verkostoa

KRIK Finland on itsenäinen seura, mutta osa pohjoismaista kristillistä urheiluverkostoa. Tuoreen kotimaisen toiminnan taustalla on Lähetysyhdistys Kylväjän tekemä urheilulähetystyö. Sen puitteissa syntynyt urheilutyön ohjausryhmä tutustui Norjan KRIK:n toimintaan.

– Kuuluminen tähän pohjoismaiseen kristilliseen urheiluverkostoon on antanut toiminnallemme lentävän lähdön. Norjan KRIK:ssä on 15 000 jäsentä. Toiminta on käynnistetty myös Ruotsissa ja Tanskassa.

Muiden Pohjoismaiden tapaan KRIK Finlandin opillisena perustana on Raamattu, apostolinen uskontunnus ja Lausanne-liikkeen the Capetown Commitment, joka korostaa Kristus-keskeisyyttä ja aktiivista ulospäin suuntautuvaa toimintaa.

– Kaikki näihin sitoutuvat kristityt ovat tervetulleita rakentamaan KRIK Finlandia taustayhteisöstä riippumatta.

Hartaudet, todistukset ja rukoushetket osaksi toimintaa

Mikä tekee urheilutapahtumasta kristillisen? Jouni Veltheimin mukaan lähtökohtana on ainakin se, että kristillinen urheilutapahtuma on hyvin järjestetty ja että siellä kunnioitetaan ja arvostetaan jokaista osallistujaa.

– Toisin sanoen toivon, että siellä toimitaan kristillisten arvojen mukaisesti. Kun tämä pohjatyö on kunnossa, osallistujissa voi herätä luontevasti kiinnostus kysyä järjestäjien kristillisestä vakaumuksesta.

Veltheim toteaa, ettei usko ole KRIK:issä päälle liimattua, vaan sitä halutaan elää todeksi kaikessa tekemisessä. Lisäksi esimerkiksi hartaudet, todistukset, rukoushetket ja raamattuopetukset tulevat olemaan osa toimintaa.

– Kristillisessä urheilutapahtumassa on mielestäni oikeus ja jopa velvollisuus etsiä tapoja tuoda uskoa luontevalla tavalla esiin. Ehkä Pietarin kirjeen ohje toimii tässäkin. Meidän tulee olla valmiita antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin toivomme perustuu.

Yhteistyötä eri kristillisten tahojen kanssa

Jouni Veltheimin mukaan KRIK Finland haluaa tehdä yhteistyötä kaikkien kristillisten kirkkokuntien ja järjestöjen kanssa. Hän toteaa, että monissa paikallisseurakunnissa on tehty pitkään ansiokasta työtä myös urheilun saralla.

– Paikallisseurakunnat ovat lähellä ihmisiä. Voimme olla tukemassa niissä tehtävää työtä auttamalla esimerkiksi tapahtumien suunnittelemisessa ja toteutuksessa sekä osallistumalla toimintaan. Haluamme KRIK:in olevan kristittyjä yhdistävä ja kokoava tekijä. Uskon, että voimme oppia toinen toisiltamme.

Veltheim toivoo, että KRIK Finlandista kiinnostuneet kirkkokunnat ja kristilliset järjestöt ottaisivat heihin rohkeasti yhteyttä.

– Jo tähän mennessä kiinnostusta ja yhteydenottoja on tullut monilta eri tahoilta. KRIK:issä mukana olevia henkilöitä on esimerkiksi kutsuttu rippikoululeireille kertomaan urheilulähetystyöstä sekä siitä, miten voimme olla liikunnan ja urheilun kautta palvelemassa Jumalaa. Pyrimme jo tänä kesänä olemaan mahdollisimman laajalti esillä eri kesäjuhlilla.

Raamattuopistolla aloittaa urheilulinja

Syksyllä Suomen Raamattuopistolla on tarkoitus aloittaa Urheilulinja, joka on osa KRIK:n koulutuspolkua. Vuoden mittaisessa kansanopistokurssissa yhdistyvät raamattuopinnot, urheilu ja monipuolinen valmennuskoulutus sekä kristilliseen urheilutyöhön varustaminen. Urheilulinja järjestää myös kristillisiä urheilutapahtumia yhdessä paikallisseurakuntien kanssa.

– Iloitsen suuresti siitä, että jo tässä vaiheessa alkukesää olemme saaneet Urheilulinjalle merkittävän määrän hakemuksia. Tämä rohkaisee meitä kovasti, sillä vapaan sivistystyön puolella kurssien ja linjojen toteutumista ei voida pitää tänä päivänä itsestäänselvyytenä, Jouni Veltheim sanoo.

Tavoitteena on jalkauttaa linjalla opiskelevien ihmisten osaamista varsin pian eri puolille Suomea ja sitä kautta tehdä uuden urheiluseuran työtä tunnetuksi sekä saada lisää ihmisiä KRIKin toimintaan mukaan.

– Urheilulinjan avulla voimme auttaa opiskelijoita löytämään lahjojaan sekä rohkaistumaan ja kasvamaan niiden käytössä. Heidän myötään KRIK:in toiminnasta tulee tekijöidensä näköistä.

Kuva: Magnus Hvalvik

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliLabyrinttikävely on köyhän pyhiinvaellus ja meditaatiomatka omaan sisimpään
Seuraava artikkeliKortekankaan VIA-oratorio soi tänään radiossa

Ei näytettäviä viestejä