Uudet tilastot kertovat: Koko Raamattu on käännetty jo 743 kielelle

Angolassa valmistui viime vuonna njanekankielinen Uusi testamentti. Koko Raamattu on tällä hetkellä käännetty maailmassa 743 kielelle. Kuva: Suomen Pipliaseura / Ari Vitikainen

Maailmanlaajuisesti vuoden 2023 lopussa koko Raamattu oli saatavana 743 kielellä. Näitä kieliä puhuu 5,9 miljardia ihmistä. Uusi testamentti on käännetty 1 682 kielelle, ja jokin yksittäinen raamatunosa on käännetty 1 262 kielelle. 7,2 miljardilla ihmisellä maailmassa on siis jokin raamatunteksti luettavanaan omalla äidinkielellään.

Näin kertovat Suomen Pipliaseuran julkistamat uudet kansainväliset tilastot.

Raamatunkäännöstyö jatkuu, koska kynnettävää sarkaa on vielä paljon. Yli puolelle maailman kielistä ei Pipliaseuran tilastoja avaavan tiedotteen mukaan ole käännetty mitään raamatuntekstiä. Lähes puolellatoista miljardilla ihmisellä ei ole koko Raamattua äidinkielellään.

Tilaston mukaan vuonna 2023 uusia raamatunkäännöksiä valmistui 90 kielellä. Aivan ensimmäisen käännöksensä sai 72 kieltä. Uudistetuita käännöksiä valmistui 36 kielelle.

Mainitut ensikäännökset jakautuvat seuraavasti:

  • 16 kielelle ensimmäinen koko Raamattu
  • 17 kielelle ensimmäinen Uusi testamentti
  • 39 kielelle ensimmäinen raamatunosa tai sitä seuraava muu osa ensimmäistä kertaa

Ensimmäiset koko Raamatun käännökset saavuttavat arviolta 100 miljoonaa ihmistä.

Raamattu on maailman käännetyin kirja. Siitä ja käännöstyön vauhdikkaasta etenemisestä huolimatta edelleen puolet maailman yli 7 000 kielestä on tiedotteen mukaan edelleen vailla omaa raamatunkäännöstä.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliSunnuntain evankeliumi: Pysy paikallasi, lähde liikkeelle
Seuraava artikkeliKatso tästä tulevat radion ja TV:n hartaudet sekä jumalanpalvelukset

Ei näytettäviä viestejä