Uskontojen julkilausuma irtisanoutuu vastakkainasettelusta ja vihapuheesta

Useat kristittyjen, muslimien ja juutalaisten järjestöjen edustajat allekirjoittivat tänään julkilausuman, jossa korostettiin uskontojen merkitystä yhteiskuntarauhan ylläpitämisessä.

Julkilausuma allekirjoitettiin kutsutilaisuudessa, jonka järjestivät sisäministeriö ja USKOT-foorumi tänään Helsingissä Säätytalolla. Tilaisuudessa keskusteltiin vihapuheesta, ja vastakkainasettelusta, kotoutumisesta, uskonnonopetuksesta, nuorten muslimien identiteettistä sekä uskontodialogista ja sen vähäisestä näkyvyydestä mediassa.

Julkilausuman allekirjoitusta edeltävän keskustelutilaisuuden avasi sisäministeri Paula Risikko.

– Suomi on edelleen rauhallinen ja turvallinen maa. Yhteiskunnallinen vastakkainasettelu ja jännitteet, vihapuhe ja viharikokset ovat kuitenkin lisääntyneet. On suuri vaara, että totumme vihapuheeseen ja siitä tulee ”normaalia”, Risikko sanoi..

”Uskonnoilla on tärkeä tehtävä yhteenkuuluvuuden ylläpitämisessä ja edistämisessä. Lähes satavuotias suomalainen uskonnonvapaus korostaa yhdenvertaisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja yhteistyötä. Se on hyvä lähtökohta uskontojen ja katsomusten väliselle vuoropuhelulle ja takaa kaikille uskontorauhan”, todetaan julkilausumassa.

Julkilausumassa korostettiin, että yksilöitä tai yhteisöjä ei saa jättää, eivätkä he saa itse jättäytyä ulkopuolisiksi, sillä hyvinvoiva Suomi tarvitsee kaikkien täällä asuvien panosta.

Julkilausuman allekirjoittajiin kuului useiden muslimi- ja juutalaisjärjestöjen lisäksi muun muassa Suomen ekumeeninen neuvosto, Helsingin seurakuntayhtymä ja Espoon hiippakunta.

Sisäministeriön ja USKOT-foorumin ”pyöreän pöydän keskustelu” toteutettiin Chatham House -säännön mukaan eli siellä käytetyistä puheenvuoroista ei voi suoraan raportoida eikä henkilöitä siteerata ilman erillistä lupaa. Esillä olevat asiat sinällään ovat median käytössä.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliUudet eettiset ohjeet: Diakoniatyöntekijä puolustaa toisia, mutta on itsekin ihminen
Seuraava artikkeliPresidentti Tarja Halonen arkkihiippakunnan synodaalikokouksessa: Tehkää parannus!

Ei näytettäviä viestejä