Uskonnon kurssia suorittavat lukiolaiset vierailivat Suviseuroissa

Viime viikonloppuna järjestetyissä Suviseuroissa vieraili ryhmä opiskelijoita paikallisesta Pyhäjoen lukiosta. Lukiolaiset suorittivat integroitua uskonnon ja äidinkielen kurssia, kertoo äidinkielenopettaja Sari Hidén.

Vierailua alustettiin jo keväällä lestadiolaisuuteen liittyvillä luennoilla, joita pitivät vierailevat puhujat. Suviseuroissa opiskelijat tekivät haastatteluja ennalta sovituista aiheista. Aiheita olivat esimerkiksi ”lestadiolainen nykynuori” ja ”Suviseurat ilmiönä”.

Opiskelijoiden oppaana toiminut Mikko Pisilä kertoo, että jotkin aiheet olivat hyvinkin yksityiskohtaisia ja perehtyneisyyttä vaativia.

– Esimerkiksi lestadiolaisuuden jakautumiseen liittyvä aihe ”Yppäriläisen Antti Grekulan osuus Rauhan Sana – ryhmän syntyyn”, Pisilä kertoo.

Haastattelujen jälkeen opiskelijat jalkautuivat kentälle havainnoimaan. Haastattelujen ja vierailun pohjalta opiskelijat kirjoittavat uskonnon kurssia varten esseitä ja äidinkielen kurssia varten reportaasin. Raportit julkaistaan Pyhäjoen lukion toimittamassa Pyhäjoen kuulumiset -lehdessä.

Opettaja Sari Hidén kertoo, että nuoret pitivät käyntiä Suviseuroissa hyvänä ja mielenkiintoisena.

– Vaikka liike on paikkakunnalla tuttu, pääsimme kysymään sellaisia asioita, joita ei ole muuten tullut kysyneeksi. Luennoitsijat olivat todella innokkaita ja kertoivat avoimesti mielipiteitään.

Hidénin mielestä vastaavia tapahtumia voisi kouluissa hyödyntää enemmänkin.

– Sehän on sitä elävää elämää eikä pelkkää oppikirjaa. Tämä oli monelle myös kotiseutuhistoriaa, sillä varsinkin niillä oppilailla, jotka ovat kotoisin Pyhäjoelta, on ollut suvussa rauhanyhdistyksen jäseniä, Sari Hidén sanoo.

Samoilla linjoilla on uskonnonopettaja Pekka Viitanen.

– Täytyy tarttua siihen, mitä maailmassa tapahtuu ja hyödyntää se. Olisihan se kamalaa, jos koulu ei olisi mitenkään reagoinut siihen, että paikkakunnalla on tällainen tapahtuma.

Mikko Pisilä kertoo, että Suviseuroissa vieraileviin lukiolaisiin suhtauduttiin hyvin.

– Ihailen tätä lukion asennetta, että otetaan ympäristöön täyttä kontaktia. Todellisuuden hahmottaminen Suviseuroissa ei välttämättä ole helppo tehtävä lukiolaiselle, koska se näyttää tuottavan ammattijournalisteillekin joskus ongelmia, itsekin Pyhäjoen lukion käynyt Pisilä kehuu.

Kuva: Joona Raudaskoski

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliSRK:n Viljo Juntunen pyytää anteeksi ja kiittää tutkijaa
Seuraava artikkeliHelsingissä kaadettiin hautakiviä turvallisuussyistä

Ei näytettäviä viestejä