Ulkoministeriön teettämässä arviossa kehutaan vuolaasti Kirkon Ulkomaanavun työtä

Ulkoministeriön teettämä riippumaton arvio järjestöjen kehitysyhteistyöstä julkistettiin eilen tiistaina. Sen mukaan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) työ on innovatiivista, tuloksellista ja kustannustehokasta. Ulkomaanavun kykyä toimia haastavissa oloissa sekä sen aitoa läsnäoloa toimintamaissa arvostetaan.

Ulkomaanavun ja muiden järjestöjen työ tavoittaa erityisesti haurailla alueilla haavoittuvassa asemassa olevia, köyhiä ja syrjäytyneitä, mikä on hyvin linjassa Suomen kehityspoliittisten tavoitteiden kanssa.

– Ulkoministeriön arviointi osoittaa, että järjestöjen tekemä työ on avainasemassa, kun kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksia toimeentuloon, koulutukseen ja ihmisarvoiseen elämään tahdotaan parantaa, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg KUA:n tiedotteessa.

Arviossa KUA saa kehuja erityisesti koulutuksen ja toimeentulomahdollisuuksien vahvasta linkittämisestä toisiinsa. Hankkeisiin osallistuneiden elämä oli muuttunut paremmaksi kestävällä tavalla esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Jordaniassa.

Paikallistuntemuksen ansiosta Ulkomaanapu pystyy jakamaan ajantasaista tietoa toimintamaistaan myös Suomessa yhteistyökumppaneille sekä vaikuttamaan tehokkaasti paikallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Ulkomaanavun kumppanit kokevat yhteistyön järjestön kanssa aidoksi kumppanuudeksi. Ulkomaanavun niin itseltään kuin kumppaneiltaan vaatima läpinäkyvyys on rakentanut luottamusta jopa konfliktialueilla. Myös rahoittajat arvostavat Ulkomaanavun kykyä ja halua toimia alueilla, joilla on vain vähän muita toimijoita.

Kansalaisjärjestöt ovat pyrkineet vahvistamaan linkkiä humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön välillä. Raportin mukaan tätä kehitystä voitaisiin tukea ulkoministeriössä muuttamalla yksivuotinen humanitaarinen apu monivuotiseksi.

– Nykyiset pitkittyneet humanitaariset kriisit vaativat pidempää läsnäoloa jatkuvuuden ja tehokkuuden turvaamiseksi, Hemberg sanoo.

Ulkoministeriö arvioi kaikki kehitysyhteistyövaroista ohjelmatukea saavat 22 järjestöä kolmessa osassa. Nyt julkaistussa raportin toisessa osassa arvioitiin Kirkon Ulkomaanapu ja viisi muuta järjestöä. Arvioinnissa keskityttiin vuosina 2010–2016 tehtyyn työhön.

Kuva: Antti Helin / Kirkon Ulkomaanapu. Lapsia Kirkon Ulkomaanavun tukemassa hätämajoituksessa Nepalissa vuonna 2015 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon ja kunnallisen viranhaltijan työsopimuslait yhteneväisiksi
Seuraava artikkeliPoliisi kävi paperittomien luona porilaisen kirkon tiloissa – ”Tilanne on tullut hankalammaksi”

Ei näytettäviä viestejä