Ulkoistaa vai tehdä itse? – Via Crucis syntyy yhteistyöllä

Kannattaako pääsiäisen vaellusdraaman tuotanto ulkoistaa vai tehdä seurakunnan omana työnä? Ainakin pääsiäisnäytelmät ovat tulleet osaksi seurakuntien perinnettä. Yhä useammin suurten vaellusdraamojen (Via Crucis, Via Dolorosa tai Ristin tie) taustalla on myös erillinen yhdistys. Näin on esimerkiksi Porvoossa.

Vuonna 2012 Via Crucis -vaellusdraaman järjesti työryhmä, jossa oli edustajia muun muassa Porvoon suomalaisesta ja ruotsalaisesta seurakunnasta. Draama oli menestys. Viime vuonna järjestettiin konsertti kirkossa ja kerättiin varoja tämän vuoden Via Crucikseen.

– Huomasimme, että olisi käytännöllisempää perustaa tukiyhdistys, jolloin ulkopuolisten avustusten saaminen olisi myös helpompaa. Seurakunta on niin vahva toimija että se ainoana järjestäjänä myös leimaa tapahtumaa, sanoo kaksikielisen Via Crucis Porvoossa Tuki ry, Stödföreningen för Via Crucis i Borgå rfi ry:n puheenjohtaja, kanttori Mikael Helenelund.

Porvoon Via Crucis -yhdistyksen palkkaama tuottaja Susanna Salokannel arvioi, että yhdistys tuo isoon projektiin sekä ammattimaisuutta että mahdollistaa laajemman järjestäjäpohjan. Porvoon Via Cruciksen budjetti on noin 130 000 euroa.

Yhteistyössä mukana ovat muun muassa Borgå folkakademi, Itä-Uudenmaan teatteri, Aktiastiftelsen, Porvoon kaupunki, Magnusborg, Porvoon ev.lut. seurakunnat ja Svenska kulturfonden.

Kaksikielisen teoksen ohjaa Frank Skog ja Jeesuksena nähdään ammattinäyttelijä Wilhelm Grotenfelt. Jeesuksen roolihahmo on ainoa, joka puhuu sekä ruotsia että suomea.

Vapaaehtoisten aktivoimista

Lappeenrannassa Via Cruciksen tuotantokoneisto on perinteinen eli seurakunnat järjestävät tapahtuman toista kertaa peräkkäin. Nuorisotyöntekijä Jari Berg hoitaa työnsä ohella toteutusvastaavan tehtäviä.

– Olisi huomattavasti helpompaa jos voisi kokopäiväisesti keskittyä tapahtumaan.

Lappeenrannassa vuosi sitten ensimmäistä kertaa järjestetty Via Crucis oli osa vapaaehtoisia aktivoivaa projektia ja se sai yhteiseltä kirkkovaltuustolta projektimäärärahan. Sama projektiraha saatiin tänäkin vuonna. Via Crucis kerää yhteen noin 250 vapaaehtoista. Tapahtuman budjetti on noin 50 000 euroa, josta suuren osan haukkaa ulkotiloihin sopiva äänentoisto- ja valolaitteisto.

Bergin mukaan seurakuntavetoiselle Via Crucikselle on riittänyt yhteistyötyökumppaneita.

Jeesuksen roolissa Lappeenrannassa on kokenut harrastajanäyttelijä Timo Mikkola.

Molempi parempi

Kumpi on parempi tuotantotapa, tukiyhdistys vai seurakunta itse?

Ehkä parhaan vastuksen pystyy antamaan teatteriohjaaja Arto Myllärinen, joka on vuosien varrella tehnyt pääsiäisdraamoja kummallakin tuotantotavalla.

– Ensinnäkin, sillä on eroa, kuinka tapahtuma tuotetaan. Toisekseen kummallakin tavalla voidaan saada taiteellisesti onnistunut lopputulos, sanoo Myllärinen, joka tänä pääsiäisen ohjaa Via Cruciksen Lappeenrantaa ja Ylösnousun päivän Tuusulaan.

Myllärinen sanoo, että todennäköisesti laatu paranee, jos taustalla on erillinen teatteriyhdistys.

– Pääsiäisdraama on niin seurakunnan sanoman ytimessä, että jos seurakunta itse tuottaa tapahtuman, ohjaaja voi sulkea taiteelliset hömpötykset pois. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei seurakunnankin tuottama vaellusdraama voisi olla korkeatasoinen. Lopputulos riippuu aina mukanaolijoista, usein vapaaehtoisista ja harrastajanäyttelijöistä.

Myllärinen myös toteaa naurahtaen, että tekijän kannalta seurakunta on luotettavampi palkanmaksaja kuin teatteriyhdistykset.

Iso ja pieni

Pääsiäisdraama tekemiseen erikoistuneita yhdistyksiä löytyy niin suuresta kaupungista kuin pienestä kunnastakin. Helsingissä 19. kertaa toteutettavan Via Crucis -vaellusdraaman toteuttaja ei ole Helsingin seurakuntayhtymä, vaikka se merkittävän panoksen tapahtumalle antaakin.

Helsingin pääsiäistapahtumaa tekee Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. Sen perusti aikoinaan Helsingin tuomikirkkoseurakunta, Helsingin ortodoksinen seurakunta, katolinen Pyhän Henrikin seurakunta ja Fintuition ry. (Jouko H. Nissinen) sekä Helsingin ekumeeninen toimikunta. Yhdistyksessä on Helsingin kaupungin ja Kruununhaka-Seuran edustus. Vuosittaista tapahtumaa tukevat taloudellisesti myös Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät sekä Johannes församling, Helsingin ortodoksinen seurakunta ja Helsingin kulttuuriasiankeskus.

Limingassa toimii oma Via Dolorosa – Liminka ry, joka syntyi toteuttamaan pääsiäisdraamaa vuonna 2011. Yhdistys määrittelee tehtävän laajemmin hengellisen teatteritoiminnan edistäminen. Tänä pääsisäisen esitys on nimeltään Taivastie – Via Caelum.

Katso videoita Lappeenrannan Via Crucis

Kuvat: Linnea Ekstrand (Porvoo), Atso Suopanki (Lappeenranta) ja Frank Leiman (Helsinki).

Edellinen artikkeliSeurakunnalla ja Oulun lastensuojelulla nyt keskusteluyhteys
Seuraava artikkeliToiminnallisessa surutyössä syntyy liikettä ja kuvaa

Ei näytettäviä viestejä