Ukrainalainen piispa Pavlo Shvarts: Ukrainassa toivo merkitsee käytännön tasoa, ei teologista keskustelua

Ukrainan Saksalaisen luterilaisen kirkon piispa, kharkovalainen Pavlo Shvarts osallistuu Luterilaisen maailmanliiton (LML) yleiskokoukseen Krakovassa. Hän oli toinen arkkipiispa emerita Antje Jackelénin puheen kommentoijista.

Jackelénin taitava puhe kulki teoreettisella ja teologisella tasolla. Tosin hän päätti puheensa siihen, että toivon pitää kulkea päästä ja sydämestä käsiin.

Puhetta kommentoinut piispa Palvo Shvarts nosti tiedotustilaisuudessa esille sen, että Ukrainan nykytilanteessa toivo ei ole teoreettisen keskustelun aihe.

– Elämän ja kuoleman kysymysten äärellä toivosta tulee käytännöllinen asia. Teologisesti se liittyy toki Jeesuksen ylösnousemukseen.

Piispa Shvartsin mukaan kriisin ja sodan keskellä toivoon liittyvä näkökulma muuttuu.

– Ensinnäkin kuolema on koko ajan läsnä. Toiseksi on pelko läheisen menettämisestä. Kolmanneksi kysymys siitä, elänkö elämäni viimeistä päivää ja neljänneksi epätietoisuus siitä milloin sota loppuu.

Piispa Shvartsilta kysyttiin, pitäisikö yleiskokouksen ottaa sen puolesta kantaa, että Ukrainaan lähetettäisiin lisää aseita.

– Kirkkona emme odota LML:n yleiskokoukselta sellaista kannanottoa. Ukrainan kansan tukeminen riittää meille. Tässä suhteessa katolinen kirkko ja protestanttiset kirkot ovat olleet erityisen aktiivisia.

Piispa Pavlo Shvarts sanoi, ettei hän turvallisuussyistä tahdo kertoa tarkemmin vallattujen alueiden tilanteesta muuta kuin että niillä alueilla on erityisen vaarallista olla protestantti tai katolilainen.

Hänen mukaansa Ukrainassa on jo tuhoutunut useita satoja kirkkorakennuksia.

– Sodassa kuolleiden ihmisten menettäminen on ollut kuitenkin paljon traagisempaa, piispa Shvarts sanoi.

Hän sanoi, että toivoisi yleiskokouksessa puhuttavan vielä enemmän sellaisista vaikeista aiheista kuin esimerkiksi kristittyjen vaino, nälänhätä tai köyhyys.

– Toivoisin delegaateille enemmän mahdollisuuksia käyttää puheenvuoroja, jotta he voisivat kertoa oman kirkkonsa ja ihmistensä todellisuudesta, piispa Shvarts sanoi.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirjailija ja filosofi Torsti Lehtinen on kuollut
Seuraava artikkeliInkerin kirkon edustaja LML:n yleiskokouksessa: Toivoisin Inkerin kirkossa papeiksi vihittyjen suomalaisten muuttavan Venäjälle

Ei näytettäviä viestejä