Uimonen: Jokaisella oikeus tulla tai olla tulematta julkisuuteen

UimonenRistoKurier-lehden kautta. Suomalaiset kaapatut henkilöt ja sittemmin vapautetut Leila ja Atte Kaleva eivät ole ainakaan toistaiseksi tulleet julkisuuteen.

Ulkoministeriöstä on arvioitu, että Suomen kulut Jemen-tapauksessa ovat noin 500 000 euroa. Lunnaita ei kerrota kuitenkaan Suomesta maksetun. Koska veronmaksajien rahaa on palanut Jemeniin menneiden suomalaisten pelastamiseen, olisiko heidän tämän vuoksi jopa velvollisuus tulla julkisesti kertomaan suomalaisille kokemuksistaan?

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja, kokenut journalisti Risto Uimonen (kuvassa) katsoo, että jokaisella ihmisellä on oikeus tulla julkisuuteen tai olla tulematta. Ainakaan verorahojen kuluminen pelastusoperaatiossa ei yksin riitä velvoitteeksi.

– Sitä vartenhan tämä hyvinvointiyhteiskunta on, että se tulee apuun, kun joku tarvitsee apua kipeästi, Uimonen ajattelee.

Hän kuitenkin muistuttaa, että julkisuuden nälkä ei ole vain median nälkää, vaan se on myös ihmisten yleistä kiinnostusta siepattujen kohtaloa kohtaan.

– Heidän kertomuksellaan voisi olla myös yleistä merkitystä. Kun suomalaiset matkustavat eri puolilla maailmaa, he osaisivat varoa paremmin matkakohteiden valinnassa. Ilmeisesti Kalevan pariskuntaa oli varoitettu menemästä Jemeniin, siitä huolimatta he lähtivät sinne. Olisi myös mielenkiintoista kuulla, miksi he viittasivat kintaalla varoituksille.

Jos Suomessa aletaan keskustella Itävallan tavoin siitä, voitaisiinko matkustusvaroitusalueilla pulaan joutuvilta ja pois autetuilta ihmisiltä veloittaa syntyneitä kustannuksia, myös tällöin olisi Uimosen mielestä erittäin tärkeää, että Kalevan pariskunta ottaisi asiaan kantaa kokemustensa perusteella.

Itävaltalainen Kurier-lehti on onnistunut luottotoimittajansa tietoihin nojaten kaivamaan monia kiinnostavia tietoja Jemenin tapauksista. On puhuttu muun muassa lunnassummista ja siitä miten panttivankeja on Jemenissä kohdeltu ja miten pelastusoperaatio on onnistunut. Suomessa on pohdittu, voiko itävaltalaislähteisiin luottaa. Uimosen mielestä suomalaismedia on hävinnyt uutiskilpailun, mikäli itävaltalaistiedot pitävät paikkaansa. Uimosen mukaan siitä vallitsee kuitenkin epävarmuus, sillä itävaltalaismedia ei ole yksilöinyt lähteitään eivätkä suomalaismediat ole saaneet Itävallankaan viranomaisilta vahvistuksia lehden väitteille. Ulkoministeri Erkki Tuomioja puolestaan on pitänyt Ylessä roskapuheena itävaltalaisväitteitä siitä, että Suomi olisi tyrinyt avustusoperaation.

Tänään suomalainen Jemenissä oleva tutkija on antanut Yleisradiolle ja MTV3:lle lausuntoja paikan päältä. Hänen nimensä on julkaistu samoin tein toisin kuin Kalevan pariskunnan. Uimonen toteaa, että tiedotusvälineillä on Journalistin ohjeiden mukaan oikeus nimen julkaisemiseen, koska haastateltava on itse avoimesti tullut julkisuuteen. Tässä tapauksessa hän ei näe ristiriitaa siinä, että Jemenissä siepattuina olleiden nimiä ei julkaistu mutta siellä työskentelevän tutkijan nimi julkaistaan.

Jemenissä oleva henkilö on Suomen akatemian tutkija Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Tutkijakollegiumin johtaja, professori Sami Pihlström kertoo lähettäneensä tänään tutkijalle kirjallisen kehotuksen poistua Jemenistä välittömästi.

– Kantani on se, että Suomen ulkoministeriön matkustusohjeita tulee noudattaa, Pihlström sanoo.

Pihlström kertoo, että tutkijan matkustaminen kyseenalaistettiin jo aiemmin hänen ollessa lähdössä matkaan.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEntinen helluntaijohtaja Itävaltaan mentoriksi
Seuraava artikkeliKirkolliskokous tviittaa: Piispa kävi esiintymiskoulutuksessa – ei ollut apua

Ei näytettäviä viestejä