Tutkimuskeskus: Vuonna 2060 maailman kristityistä ja muslimeista yhä useampi on afrikkalainen

Vuoteen 2060 mennessä lähes puolet maailman kristityistä elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jos väestötieteelliset ennusteet pitävät paikkansa. Näin toteaa tutkimuskeskus Pew Research Center. Samaan aikaan muiden alueiden, etenkin Euroopan, osuudet maailman kristityistä vähenevät.

Tutkimuskeskuksen mukaan muutokset johtuvat väestötieteellisistä tekijöistä, kuten syntyvyydestä, iästä ja muuttoliikkeistä, sekä ihmisten kääntymistä kristityiksi ja pois kristinuskosta.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kristitty on keskimäärin suhteellisen nuori ja hänellä on enemmän lapsia kuin muilla alueilla elävillä kristityillä. Afrikassa väestön arvioidaan kasvavan tulevina vuosikymmeninä kohisten. Eurooppalaiset kristityt ovat huomattavasti vanhempia ja heillä on vähemmän lapsia. Lisäksi monet eurooppalaiset syntyvät kristittyihin perheisiin mutta valitsevat myöhemmin uskonnottomuuden.

Euroopassa elävien kristittyjen osuuden maailman kristityistä ennakoidaan putoavan vuoden 2015 tilanteesta eli 25 prosentista 14 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Tutkimuskeskus arvioi samanlaisen kehityskulun tapahtuvan Pohjois-Amerikassa, jonka osuuden maailman kristityistä odotetaan laskevan yhdeksään prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Vuonna 2015 osuus oli 12 prosenttia.

Maailman muslimeista puolet Aasiassa vuonna 2060

Tulevina vuosikymmeninä myös yhä suurempi osa maailman muslimeista elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vuosien 2015 ja 2060 välillä osuus maailman muslimeista kasvaa ennusteiden mukaan 16 prosentista 27 prosenttiin. Muslimien kasvavan määrän takana on samoja syitä kuin kristittyjenkin kohdalla eli ikä ja syntyvyys. Vuonna 2060 puolet maailman muslimeista asuu kuitenkin Aasiassa, tutkimuskeskus huomauttaa.

Islamista erkaneminen ei ole muslimien keskuudessa yleistä. Syynä siihen on muun muassa lainsäädäntö, jossa on säädelty rangaistuksia uskosta luopumiselle, Pew Research Center huomauttaa.

Tutkimuskeskuksen mukaan uskonnottomien osuus pienenee Aasiassa ja kasvaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Myös juutalaisten osuuksissa eri alueilla tapahtuu muutoksia. Vuonna 2015 karkeasti ottaen noin 40 prosenttia maailman juutalaisista asui Israelissa ja 40 prosenttia Yhdysvalloissa. Vuoteen 2060 mennessä yli puolet maailman juutalaisista asuu Israelissa. Yhdysvalloissa asuu tuolloin arviolta 32 prosenttia maailman juutalaisista.

Kuva: Olli Seppälä. Koululaisia Mosambikin pääkaupungissa Maputossa vuonna 2010.

Lue myös:

Tutkimuskeskus: Muslimit ovat vuosisadan loppuun mennessä maailman suurin uskontokunta

Koulutusselvitys: Juutalaiset kärjessä, hindut ja muslimit vähiten koulutettuja

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTampereen hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä