Tutkija: Uskonto on journalismille hankala pala

Monet toimittajat kokevat uskonnosta uutisoinnin vaikeaksi, sillä se ei useinkaan kuulu heidän keskeiseen osaamisalueeseensa, toteaa dosentti Teemu Taira Journalismikritiikin vuosikirjassa.

Uskontotieteen yliopistotutkijan Turussa työskentelevä Teemu Taira kirjoittaa, että uskonto uutisaiheena on erityinen, sillä se koetaan kiinnostavaksi ensisijaisesti konfliktina, mutta myös kiinnostava persoona tai tavallisuudesta poikkeava tapahtuma riittää aiheeksi.
Uskonnosta uutisointi on omaleimaista myös siksi että siihen erikoistuneita toimittajia ei juuri ole. Toimittaja joka joutuu uutisoimaan uskonnosta kokee liikkuvansa oman osaamisalueensa rajoilla. Uskontojen näkyvyys ja moninaisuus lisää haasteita samoin kuin uskontojutuista herkästi tuleva palaute.
Tilannetta hankaloittaa journalismin näkökulmasta lisäksi se, että uskontoa on Suomessa pidetty yleisesti yksityisenä asiana.
”Uskontokirjeenvaihtajien tuottamaa sisältöä suurempi haaste on muista aiheista kirjoittavat toimittajat, jotka käsittelevät uskontoa osana esimerkiksi maailmanpolitiikkaa, taloutta tai maahanmuuttoa”, Taira kirjoittaa Journalismikritiikin vuosikirjan artikkelissaan ”Uutinen uskonnosta: tyytymättömyyden tae?”.

Sanna Kivimäki (toim.): Journalismikritiikin vuosikirja 2011. Media & viestintä 1/2011. Journalismin tutkimusyksikkö.

(Etusivun kuva Via Crucis –näytelmästä Helsingissä 2010)

Edellinen artikkeliPaastovinkki 40/40: Anna hyvää palautetta – itsellesi
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanapu tekee rahaa Idolsilla

Ei näytettäviä viestejä