Tutkija: Sanasta lähetys pitäisi luopua

Missio on koko kirkon läpäisevä sävellaji, ei yksittäinen lähetys -niminen työala, sanoo tutkija, teologi Marjaana Toiviainen. Hän puhui lähetyksestä kuluneella viikolla Helsingin hiippakunnan kirkkoherrojen Lähetys tämän päivän seurakunnassa -seminaarissa.

– Lähetyksen perusajatus on, että Jumalaa on jo siellä missä työtä tehdään, Jumalaa ei voi viedä minnekään. Missio on liittymistä Pyhän Hengen työhön, taistelemista elämän puolesta, sanoo Marjaana Toiviainen.

Toiviainen on tutkijana Lundin yliopistossa Ruotsissa. Hän osallistui marraskuun alussa Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokoukseen Busanissa. Toiviaisen aloihin kuuluvat muun muassa uskontodialogi ja uskontoteologia.

Toiviainen määrittelee mission tavaksi olla kristitty. Kristityn identiteettiin ja sitä kautta seurakunnan tehtäviin kuuluu kuulla niitä ääniä, jotka muuten jäisivät kuulematta

– Lähetyksen tehtävä olla elämän puolella, se on sitä kuinka olen kristitty. Kaikilla työaloilla, nuorisotyössä, lapsityössä on pidettävä huolta, että missio, elämän puolesta taisteleminen ja rajojen avaaminen toteutuu.

Hiippakunnat ovat muuttamassa lähetyssihteerien toimia kansainvälisen työn hiippakuntasihteerien toimiksi. Muutosta Toiviainen pitää hyvänä.

– Missiologisesti on korkea aika nähdä asia tehdä muutos. Jos keravalainen, kristitty sairaanhoitaja Pirjo tekee työtä Keravan terveyskeskuksessa motiivinaan lähimmäisten palveleminen, hän on sairaanhoitaja. Jos hän menee Botswanaan ja tekee samaa työtä samoin motiivein, hän muuttuu lähetystyöntekijäksi. Asetelma on mielestäni outo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYounan: Kirkkojen haastettava valtiot pakolaiskysymyksissä
Seuraava artikkeliJuha Sipilä vieraana piispan adventtivastaanotolla

Ei näytettäviä viestejä