Turvapaikanhakijoiden pakkopalautus synnytti mielenosoituksen – paikalla useita pappeja

Suomi palautti maanantaina afgaaneja, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen. Tapaus synnytti mielenosoituksia muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Sosiaalisen median kautta kokoon kutsuttuun mielenosoituskutsuun vastasi runsaat sata ihmistä, joukossa kaksi vihreiden kansanedustajaa, Emma Kari ja Ozan Yanar, ihmisoikeusaktiiveja, useita turvapaikanhakijoita sekä luterilaisen ja ortodoksisen kirkon pappeja. Myös diakonin vihreä ja nuorisonohjanaan sininen virkapaita näkyi väkijoukossa.

– Kirkon ihmisten täytyy olla täällä, koska jokaiselle kuuluu yhdenvertainen ihmisarvo. Vasta eilen saarnasin Kallion kirkossa, kuinka kärsimys on yleistä ja jokaisen ihmisen kärsimys on yhtä arvokasta, sanoo Kallion seurakunnan pappi Mari Mattsson.

Espoon tuomiokapitulin asiantuntija Kati Pirttimaa oli myös paikalla papintunnuksissa.

– Olen täällä pappina, koska se on osoitus siitä, että yritän myötäelää sitä kärsimystä mitä pakkopalautetut kokevat.

Maanantainen lento Kabuliin oli Helsingin Sanomien mukaan tiettävästi jo kolmas palautuslento sen jälkeen, kun Suomi solmi pakkopalautuksia käsittelevän sopimuksen Afganistanin kanssa viime lokakuussa. Palautuslennoista Suomessa vastaava Helsingin poliisilaitos ei vahvistanut eikä kiistänyt lehdelle maanantaista palautuslentoa.

Palautusoperaatiota ja mielenosoituksia Metsälän vastaanottokeskuksesta Pasilan poliisitaloon ja sieltä lentokentälle seurasi myös pastori Marjaana Toiviainen, joka toimi kuusihenkisen afganistanilaisperheen sekä yhden miehen edustajana.

Korjaus 7.4.2017 kello 14.21 Artikkelissa puhuttiin aiemmin karkotuksista, kyseessä oli kuitenkin turvapaikanhakijoiden palautus.

Kuvat: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKotimaa selvitti: Kuntavaaleissa ehdolla runsaasti kirkollisia ehdokkaita
Seuraava artikkeliKenen nimi myy nyt kristillisessä kirjakentässä?

Ei näytettäviä viestejä