Turun Urkujuhlien pääosassa Bach

Turussa 22. heinäkuuta alkaen järjestettävien kansainvälisten Urkujuhlien tämän kesän teemana on Bach. Esiintyjien joukosta löytyy kahden Johann Sebastian Bachin taannoisen työpaikan nykyinen urkuri. Tapahtumaviikolla saa ensiesityksensä myös uusi kotimainen sävellys.

– Yhtenä Turun Urkujuhlien juonena se, että ulkomaisilla soittajilla on välillinen suhde Bachiin näiden oman elämänsä työpaikkojen kautta. Ullrich Böhme on Tuomaskirkon urkuri, kuten Bachkin aikoinaan. Jörg Reddin saapuu Urkujuhlille Arnstadtista, jossa Bach on arvelujen mukaan säveltänyt kuuluisan Toccatan ja fuugan d-mollissa, Urkujuhlien taiteellinen johtaja Ville Urponen toteaa.

Urkujuhlilla soittavat myös hollantilainen Arjan Breukhoven, jonka opettajaketju yltää Bachiin saakka sekä virolainen Kristel Aer. Juhlat avaa eteläafrikkalaissyntyinen Barry Jordan.

Urkujuhlilla kuullaan ensiesityksenä Osmo Honkasen uusi sävellys. Sen soittaa Matti Pohjoisaho, joka esittää myös Juhani Pohjanmiehen Oskar Merikannolle omistetun Urkusonaatin.

– Pohjanmiehen teosta ei ole kokonaisuudessaan esitetty 70 vuoteen. Nuotti on säilynyt ainoastaan käsikirjoituksena, eikä sitä ole painettu koskaan, Urponen kertoo.

Muita kotimaisen urkutaiteen huippuja Urkujuhlilla edustavat Urposen lisäksi Markku Hietaharju ja Heikki Ruokonen, jotka soittavat Tuomiokirkon päivämusiikeissa teoksia Bachilta sekä hänen 1800-luvun ihailijoiltaan.

Katso Turun Urkujuhlien ohjelma

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVaasan vankilan kanttorille ansioristi
Seuraava artikkeliRaamattu seitsemälle uudelle kielelle

Ei näytettäviä viestejä