Turun museokeskus: Suosittelemme Hannu Väisäsen töiden säilyttämistä alkuperäisessä paikassaan

Uudenkaupungin kirkkoneuvoston kesäkuussa tekemä päätös luopua Hannu Väisäseltä seurakuntakeskukseen tilatuista kuvataideteoksista on saanut paljon julkisuutta ja herättänyt vastustusta. Tilaustyönä tehdyt teokset asetettiin seurakuntakeskukseen vuonna 1990.

Myös Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo eli Turun museokeskus on ottanut asiaan heinäkuun alussa kantaa. Kannanotto suosittelee Hannu Väisäsen töiden säilyttämistä alkuperäisessä paikassaan.

Vastuumuseo muistuttaa Hannu Väisäsen olevan merkittävä ja kansainvälisesti tunnettu suomalainen taiteilija. ”Kutsukilpailun kautta seurakuntakeskukseen Hannu Väisäseltä tilattu laaja teoskokonaisuus on suunniteltu juuri kyseiseen kohteeseen. Teokset ja seurakuntakeskuksen arkkitehtuuri luovat yhdessä ainutlaatuisen kokonaisuuden, jota ei pidä hävittää”, kannanotto toteaa.

Se muistuttaa myös taiteilijoiden tekijänoikeuksien respektioikeudesta. Sen mukaan taiteilijalla on oikeus kieltää teoksen muunteleminen tai esittäminen tekijän taiteellista arvoa loukkaavalla tavalla tai loukkaavassa yhteydessä.

Kannanotto muistuttaa myös siitä, että julkisiin tiloihin tilatut taideteokset jakavat usein mielipiteitä. Keskustelu on erityisen tärkeää niissä tilanteessa, joissa taideteos koetaan vaikeaksi.

”Ajan saatossa julkisista taideteoksista voi tulla erittäin merkityksellisiä yhteisölle. Teosten puolustajat tuovat äänensä kuuluviin yleensä vasta sitten, kun teokset ovat uhattuina. Julkisten taideteosten poistoa harkittaessa vuorovaikutus erityisesti taiteilijan, mutta myös yhteisön kanssa on ensiarvoisen tärkeää”, kannanotossa sanotaan.

Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherra Juhana Markkula toteaa seurakunnan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa, että asiaa käsitellään seuraavan kerran kirkkoneuvostossa syksyllä.

Lue myös

Uudenkaupungin seurakunta aikoo myydä Hannu Väisäsen seurakuntatiloihin tekemät taideteokset – nyt tapausta kommentoivat kirkkoherra, kulttuuriperintöasiantuntija ja piispa

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSunnuntain evankeliumi: Ota mallia Pietarista, joka erehtyi mutta osasi katua
Seuraava artikkeliKesäjuhlat: Päivi Räsäsen ja Tapio Puolimatkan keskustelu sananvapaudesta veti teltan täyteen Kansanlähetyspäivillä – Daniel Nummela teki eroa kirkkoon

Ei näytettäviä viestejä