Turkin ja Syyrian maanjäristyksessä tuhansia uhreja – Kirkon Ulkomaanavulla keräys uhrien auttamiseksi

TOPSHOT - A woman reacts as rescuers search for survivors through the rubble of collapsed buildings in Adana, on February 6, 2023 after a 7,8 magnitude earthquake struck the country's south-east. - The combined death toll has risen to over 1,900 for Turkey and Syria after the region's strongest quake in nearly a century. Turkey's emergency services said at least 1,121 people died in the earthquake, with another 783 confirmed fatalities in Syria. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / CAN EROK

Toissayönä tapahtuneessa 7,8 magnitudin maanjäristyksessä kuolleiden määrä nousee edelleen. Tiistaiaamuun mennessä kuolleita oli yhteensä 4300, heistä Turkin puolella 2900 ja Syyriassa 1400.

Lisäksi molemmissa maissa on tuhansia loukkaantuneita.

Maanjäristyksen keskipiste oli kaakkois-Turkissa lähellä Syyrian rajaa.

Turkissa pyydettiin kansainvälistä apua julistamalla maahan neljännen asteen häätila.

Useat maat Suomi mukaan lukien vastasivat heti avunpyyntöön.

Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapu (KUA) käynnisti välittömästi keräyksen uhrien auttamiseksi Syyriassa. KUA toimii ennestään Syyriassa, muun muassa Aleppossa joka on lähellä järistysaluetta.

Myös Suomen Punaisen ristin katastrofikeräyksen kautta voi auttaa uhreja. Turkissa ja Syyriassa toimivat paikalliset Punainen Kuu -järjestöt.

Suomalaisia opettajia lähellä järistysaluetta

– Viime yönäkin järisi useaan otteeseen, kaarinalainen opettaja Ulla Haapanen sanoo. Hän on parhaillaan kuuden suomalaisen ja viiden puolalaisen kollegan kanssa Mersinin kaupungissa, noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä pahimmilta järistysalueilta.

Opettajien matka liittyy Erasmus-hankkeeseen ja paikallisten opettajien koulutukseen. Nyt kaikki turkkilaiset koulut ovat kiinni, koska maahan on julistettu seitsemän päivän suruaika.

– Eilisen maanantain vietimme koko päivän ulkona, koska emme uskaltaneet olla sisätiloissa. Hotelliimme on viime yönä tullut paljon paikallisia ihmisiä hakemaan suojaa, myös puistoissa on paljon ihmisiä.

Ensimmäisenä järistysyönä Ulla Haapanen kollegoineen oli mennyt jo ulos toisen järistyksen aikana.

– Kokemus on pelottava, enkä ole pystynyt katsomaa mitään järkyttäviä uutisia pahimmilta alueilta. Mielessäni ovat nämä paikalliset ihmiset Mersinissä, jotka ovat ehkä menettäneet järistyksessä omaisiaan.

Tällä tietoa suomalaisten opettajien ryhmä palaa Suomeen vasta sunnuntaina alkuperäisen suunnitelman mukaan.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLuonto puhuu: Finalistin parempi höyhenpuku
Seuraava artikkeliNäkökulma: Suomi on maa, jossa jopa uskonnolliset opit muotoillaan byrokratian rattaissa

Ei näytettäviä viestejä