Tuomiokapitulin päätös joukkokanteluun: Pappi saa kertoa, että on valmis vihkimään sateenkaariparin

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on ratkaissut ensimmäisenä joukkokantelun, joka koskee kaikkiaan 41 pappia. Yksityishenkilö teki syksyllä kantelun eri hiippakuntiin kuuluvista papeista, jotka ovat julkisuudessa ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Turun tuomiokapituli katsoi, että valmiutta vihkimisiin ei voida pitää rangaistavana. Näin ollen kantelu ei johtanut toimenpiteisiin. Tuomiokapitulin päätöksestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Sateenkaariparien vihkimiseen valmiita pappeja koskeva kantelu tehtiin viime lokakuussa kaikkiin tuomiokapituleihin. Kantelujen sisältö oli samankaltainen: vain kantelussa mainittujen pappien nimet vaihtelivat hiippakunnasta riippuen.

Kantelussa todettiin, että piispainkokouksen mukaan vain naisen ja miehen välinen avioliitto voidaan solmia kirkollisesti. Kantelija jatkoi, että tästä huolimatta useat papit ovat toimittaneet samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä ja vielä useammat ovat julkisesti ilmoittaneet olevansa siihen valmiita. Kantelijan mukaan jo pelkästään julkinen ilmoitus valmiudesta vihkimiseen on piispainkokouksen linjan vastainen. Kantelija pyysi tuomiokapituleja ryhtymään toimiin asiassa. Hän totesi myös, että kapitulien pitäisi selvittää, ketkä vihkimisvalmiudestaan kertoneista papeista ovat jo toimittaneet vihkimisiä.

Eniten kantelussa mainittuja pappeja on Helsingin hiippakunnassa

Turun tuomiokapituliin toimittamassaan kantelussa kantelija nimesi kaksi pappia, jotka ovat ilmoittaneet Sateenkaaripapit-sivustolla olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Toisen papin kohdalta asiaa ei ratkaistu Turussa, sillä hänen todettiin kuuluvan Porvoon hiippakunnan papistoon. Toinen papeista vastasi tuomiokapitulille, ettei ole vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Pappi totesi vastauksessaan, että jos valmius on rangaistavaa, hän ottaa rangaistuksen vastaan mielellään.

Tuomiokapituli linjasi 18.4. tekemässään päätöksessä, että pelkkää ilmoitusta halukkuudesta toimittaa samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen ei voida pitää sellaisena sopimattomana käytöksenä tai virkavelvollisuuksien vastaisena menettelynä, että siitä tulisi määrätä papille hallinnollinen seuraamus.

Päätös koskee vain Turun arkkihiippakuntaa. Muiden hiippakuntien tuomiokapitulit ratkaisevat kantelun itsenäisesti omien pappiensa osalta. Eniten kantelussa mainittuja pappeja, 24, oli Helsingin hiippakunnassa.

Tähän mennessä Helsingin, Oulun, Lapuan ja Espoon tuomiokapitulit ovat antaneet rangaistuksia papeille, jotka ovat vihkineet tai siunanneet samaa sukupuolta olevia pareja.

Kuva: Olli Seppälä. Helsinki Pride -tapahtuma kesällä 2017.

Lue myös:

Kapituleihin valtava yhteiskantelu papeista, jotka ovat valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia

Ainakin 36 pappia on vihkinyt tai siunannut sateenkaariparin avioliittolain muutoksen jälkeen

Sateenkaaripareja vihkivät papit julkaisivat kuvagallerian itsestään – mukana 51 pappia

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliIsku kirkkoon Keski-Afrikan tasavallassa – ainakin 15 kuoli
Seuraava artikkeliYhdysvaltojen suurlähetystö Jerusalemissa on avautumassa – ”Tämä ei ole unta”

Ei näytettäviä viestejä