Tuomiokapituli karttaa tuomiokapitulia

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on muuttanut nimeään. Oikeastaan se on muuttanut sitä vain osittain.

Tuomiokapitulilla Helsingin tuomiokapituli tarkoittaa nykyisin vain kapitulin istuntoa, joka tekee hallinnollisia päätöksiä. Sen sijaan piispan kanssa toimivia työntekijöitä, kuten esimerkiksi hiippakuntadekaani tai -sihteeri, kutsutaan nykyisin nimellä piispan toimisto. Toimiston motto on Iloa ja hyötyä seurakunnille.

– Hiippakuntavaltuusto on kesäkuussa hyväksynyt meidän uuden strategian eli tulevaisuusohjelman. Siinä nämä nimikkeet on ilmaistu. Hiippakuntavaltuusto oli tässä aktiivisin toimija, antoi valtuudet ja pikkuisen myöskin velvoitteet piispan toimisto -nimen käyttämiseen, hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen kertoo.

Alun perin kapitulissa tai piispan toimistossa ajateltiin, että aletaan käyttää ilmaisua piispan toimisto vain puhekielisessä. Strategiaa tehdessä nimi sai kuitenkin kannatusta ja siitä päätettiin tehdä virallinen.

Reijo Liimatainen myöntää, että pientä vääntöäkin on uudesta nimestä käyty, vallankin kun siihen liittyy myös työntekijänimikkeiden vaihdoksia.

– Kuinka pitkälle se viedään, näkyykö käyntikorteissa ja niin edelleen, näissä mielikuvat vähän jakaantuvat.

Tuomiokapituli-nimi säilyy siis hallinnollisia päätöksiä tekevän kapitulin istunnon nimenä. Tähän on syynä sekin, että kirkkolaki puhuu tuomiokapitulista. Nimeä ei voi kiertää.

Reijo Liimatainen, onko tuomiokapituli ylipäänsä huono nimi?

– On. Se on huono nimi. Sitä joutuu aina selittelemään. Työtoverit ovat nyt huomanneet, kun he kertovat kavereilleen, että ovat töissä piispan toimistossa, niin sitä ei tarvitse selittää yhtä lailla kuin tuomiokapitulia. Lisäksi tuomiokapituli ei ole enää tuomioistuinkaan papeille niin kuin se oli 1990-luvulle asti, eivätkä myöskään seurakuntien valitusasiat tule kapituliin vaan ne menevät hallinto-oikeuksiin, Liimatainen perustelee.

Hän tietää, että myös muissa hiippakunnissa on käyty keskustelua tuomiokapituli-nimestä. Koska nimi särisee korvaan, saatetaan esimerkiksi käyttää mieluummin korvaavana ilmaisuna sanaa hiippakunta.

Helsingin hiippakunnan piispan toimisto -nimitys näkyy tällä hetkellä jo virallisesti Twitter-tilillä, jonka nimi on
Hgin piispan tsto

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRaunioituminen uhkaa lähes 900 kirkkorakennusta Englannissa
Seuraava artikkeliSeurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi

Ei näytettäviä viestejä