”Tunnustuksenvastaisia” – Oulun agnostikkoilloista kaksi kantelua

agnostikkoillat oulu kuva sanna krook 420

Oulussa järjestetyt Pappien agnostikkoillat ovat poikineet Oulun tuomiokapituliin kaksi kantelua.

Pappien agnostikkoilloissa ovat alustaneet huhti-toukokuussa Oulun seurakuntien papit Árpád Kovács, Mikko Salmi, Päivi Jussila ja Stiven Naatus muun muassa teemoista Jumalaa ei ole ja Taivas on jo täynnä. Iltojen tarkoituksena oli tarkastella epäuskoisten kysymyksien kautta kristinuskon olemassaoloa ja vaikeita kysymyksiä.

Kapituliin tulleissa kahdessa kantelussa agnostikkoillat nähdään tunnustuksenvastaisina, kertoo Kotimaa24:lle Oulun hiippakunnan lakimiesasessori Mari Aalto.

Kantelut ovat yksityishenkilöiden tekemiä eikä niissä nimetä keitään henkilöitä kantelun kohteiksi.

– Kantelut liittyvät teologiaan, eivät niinkään juridiikkaan, Aalto sanoo.

Aallon mukaan kantelut eivät ole pöydällä ensi tiistain kapitulin istunnossa, vaikka niistä saatetaan keskustella epävirallisesti.

”Tulihan se sieltä. Viimein joku uhkaa tuomiokapitulin sanktiolla. Näin käy usein, kun ihmiseltä loppuvat argumentit”, Mikko Salmi kirjoitti arvoituksellisesti tänään Facebook-statuksessaan.

Pastori Mikko Salmi on Oulun piispan eli kapitulin esimiehen Samuel Salmen poika.

Yksi Pappien agnostikkoilloista vastanneista papeista, Stiven Naatus, toteaa, että paikalla olleena hänellä on iltojen luonteesta erilainen kokemus kuin lehdistön ja median välityksellä on syntynyt.

– Illoissa on pyritty keskustelemaan avoimesti ja ennakkoluulotta. Kirkollisissa toimituksissa ja jumalanpalveluksissa lähtökohdat ovat erilaisia.

– Olen hirveän iloinen kantelusta sen takia, koska nyt joudumme keskustelemaan siitä, millaiset keskustelut ja tilaisuudet ovat sallittuja. Näihin iltoihin nimenomaan kutsuttiin epäilemään ja tutkimaan. Olemme usein maininneet, että saarnoissa ja toimitusten yhteydessä ei ole sopiva kyseenalaistaa, mutta pakko sille jossakin on olla tila. Jos tätä keskustelua ei voi käydä teologien avustamana, sitten teologit ovat turhia, sanoo toinen pappi Árpád Kovács.

Lue myös: Pappien agnostikkoiltoihin voi osallistua myös Virtuaalikirkossa

”Jumalaa ei ole” – ”Taivas on jo täynnä”

Edellinen artikkeliSaarakkala: Burka- ja niqab -kielto myös Suomeen
Seuraava artikkeliSadinmaa: Kansliapäälliköllä ”pelko persiissä”

Ei näytettäviä viestejä