”Tosi tylsää” – Lue lasten ja nuorten terveiset kirkon aikuisille

Poikien ja Tyttöjen Keskuksen uudistetulla lapsivaikutukset.fi -sivustolla lapset ja nuoret pohtivat asemaansa kirkossa. Katso videolta tai lue, minkälaisia toiveita ja terveisiä lapset ja nuoret lähettävät kirkon aikuisille.

Nuoret kehuvat seurakuntien toimintaa, mutta toivovat enemmän vaikutusmahdollisuuksia.

– Mä haluaisin kysyä kirkon päättäjiltä, et minkä takia kaikki päätökset tehään tavallaan niin suljettujen ovien takana, et tavallinen seurakuntalainen ei välttämättä niistä kuule ollenkaan, kysyy vihtiläinen Tuuli.

Liminkalainen Oskari toivoo, että nuoret otettaisiin entistä paremmin mukaan päätöksentekoon.

– Meillä täällä Oulun seudulla on hyviä kokemuksia nuorten valtuustoista kunnallisessa päätöksenteossa. Miksei näitä samoja ideoita voisi toteuttaa myös kirkkovaltuustoissa?

Erityisesti messuissa olisi videolla esiintyvien nuorten mielestä korjaamisen varaa. Nuoret toivovat enemmän musiikkia punaisista veisukirjoista, gospelmessuja, draamamessuja ja dance-messuja. Lisäksi toivotaan mahdollisuutta osallistua messujen toteutukseen.

Alakoulu- ja päiväkoti-ikäiset lapset pohtivat videolla, mitä kirkossa nykyään tehdään ja mitä he haluaisivat siellä tehdä.

– Tosi tylsää, kommentoi kirkossakäyntiä videolla esiintyvä poika.

Lapset toivovat kirkkoon muun muassa leikkikaluja, eläimiä, pääsiäismunien metsästystä ja lasten tapahtumia. Lisäksi toivotaan, ettei pappi puhuisi liian pitkästi, että välillä pääsisi liikkumaan ja että kaikki olisi hieman matalammalla.

Nuorten tapaan lapset toivovat, että kirkossa voisi tehdä itsekin jotain, esimerkiksi kerätä kolehtia.

Kouluttaja Laura Kujala Poikien ja Tyttöjen Keskuksesta toivoo, että lasten ja nuorten viesti otettaisiin vakavasti.

– Kaikilla on oikeus viihtyä kirkossa. On tärkeää, että jumalanpalveluksissa huomioidaan kaikenikäiset ja että vapaaehtoiset voivat olla tekemässä ja toteuttamassa niitä.

Uudistetulle lapsivaikutukset.fi-sivustolle on koottu lisäksi ajankohtaista tietoa lähestyvistä seurakuntavaaleista, demokratiakasvatuksesta ja kirkollisen päätöksenteon avaamisesta lapsille ja nuorille.

Lisäksi sivustolla on esillä uusi Euroopan neuvoston julkaisema lasten ihmisoikeuskasvatuksen käsikirja Compasito. Siihen on koottu toiminnallisia vinkkejä, joiden avulla voidaan käsitellä lasten kanssa esimerkiksi osallisuuden, tasa-arvon, syrjimättömyyden ja demokratian teemoja.

Edellinen artikkeliNettiäänestämisen mahdollisuuksista keskustellaan otakantaa.fi -sivustolla
Seuraava artikkeli”Jos annatte rahaa, vaivaamme teitä vähemmän”

Ei näytettäviä viestejä