Toivakka vilkkaimmin äänestäneiden seurakuntien joukossa – kirkkoherra saa häänsä, vaikka tavoite jäi kahden äänen päähän

Seurakuntavaaleissa oli tälläkin kertaa alueita, joilla äänestysprosentti nousi roimasti yli valtakunnallisen keskiarvon. Aktiivisimmissa seurakunnissa äänesti yli 40 prosenttia äänioikeutetuista. Koko maan äänestysprosentti oli vahvistamattomien tietojen mukaan 14,3.

Alustavien tietojen mukaan korkeimpaan lukemaan ylsi Lapuan hiippakuntaan kuuluva Kinnulan seurakunta, jonka äänestysprosentti oli 48,1. Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymän Esse församling Porvoon hiippakunnassa kiri 46,8 prosentin äänestysaktiivisuuteen. Kuopion hiippakuntaan kuuluvassa Konneveden seurakunnassa äänesti 41,9 prosenttia äänioikeutetuista.

– Aktiivisimmin äänestetään pienissä maaseutumaisissa seurakunnissa, joissa on muutama tuhat äänioikeutettua. Ne ovat myös seurakuntia, joiden alueella kirkkoon kuulutaan, tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta sanoo.

Esse församlingissa oli 2 119 äänioikeutettua, Kinnulassa 1 218 ja Konnevedellä 1 740 äänioikeutettua. Samoissa seurakunnissa on äänestetty aktiivisesti aiemminkin.

– Kinnula oli myös viimeksi mukana kärkikahinoissa. Siellä lestadiolaisuuden vaikutus on keskeinen, Salminen toteaa.

Konnevedellä puolestaan on kuohunut, sillä Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli irtisanoi alkuvuodesta seurakunnan kirkkoherran. Tuomiokapitulin mukaan seurakunnan kirkkoneuvoston ja kirkkoherran yhteistyö ei toiminut.

Toivakassa jäätiin kahden äänen päähän tavoitteesta, mutta julkiset häät pidetään silti

Kärkisijoille äänestysaktiivisuudessa ylsi myös keskisuomalainen Toivakka, missä kirkkoherra morsiamineen pani itsensä likoon äänestystä vauhdittaakseen. Panu Partanen ja Jenni Järvinen lupasivat mennä helmikuussa naimisiin, jos seurakunnan äänestysprosentti nousisi yli 40:n. Toivakassa on äänestetty vilkkaasti ennenkin. Panu Partasen haastattelun aviolupauksesta voi lukea täältä.

Tavoitteen saavuttaminen jäi lopulta kahdesta äänestä kiinni. Partanen ja Järvinen päättivät, että luku voidaan pyöristää ylöspäin, ja sunnuntaina Partanen esitti Kirkon viestinnän vaalistudiossa ja Facebookissa avoimen kutsun parin häihin kynttilänpäivänä 3. helmikuuta kello 14. Vihkiminen toimitetaan seurakunnan pääjumalanpalveluksen yhteydessä, ja sen jälkeen tarjotaan kahvit kaikille seurakuntalaisille.

Toivakan seurakuntavaalien äänikuningatar, laulaja Arja Koriseva ilmoitti vaalistudiossa aikovansa laulaa häissä.

Kuva: Kristiina Kontoniemi. Panu Partanen ja Jenni Järvinen Toivakan kirkolla.

Lue myös:

Kirkkoherra lupasi morsiamensa kanssa: Jos Toivakan äänestysprosentti on yli 40, menemme helmikuussa naimisiin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkaupunkiseudulla seurakuntien päättäjiksi kymmeniä tuttuja nimiä – Soili Haverinen ja Sari Roman-Lagerspetz samaan neuvostoon Vantaalla
Seuraava artikkeliTaiteilijoita, poliitikkoja ja yksi ministerikin – Kotimaa kartoitti luottamushenkilöiksi valitut julkkikset kautta maan

Ei näytettäviä viestejä