Toimittaja havahtui puoluejohtajien uskoon

Julkiusko palasi Arkadianmäelle, Tommi Nieminen kirjoitti syyskuussa Helsingin Sanomissa. Saksassa vuoden viettänyt HS:n feature-toimituksen toimittaja oli katsellut Suomen asioita etäisyyden takaa.

– Jossain vaiheessa kiinnitin Saksassa huomiota siihen, että Suomen politiikan ympärillä tunnuttiin puhuttavan paljon myös uskon asioista. Jutta Urpilainen johti silloin vielä SDP:tä ja totesin, että peräti neljän puolueen johdossa on henkilö, joka on tunnustuksellisesti uskossa. Arvioin, että Suomessa ei ole ollut tällaista tilannetta pitkään aikaan.

Nieminen muistuttaa, että viime aikoina Suomessa on käyty useita isoja poliittisia keskusteluja, joihin on liittynyt omantunnonkysymyksiä. On puhuttu muun muassa abortista, tasa-arvoisesta avioliittolaista ja eutanasiasta.

– Uskonto on myös tullut mukaan maahanmuuttokysymyksiin tai vaikkapa silloin, kun Suomessa on puhuttu Lähi-Idän konfliktista. On tietenkin selvää, että muut puolueet kuin Kristillisdemokraatit pitävät ikään kuin Raamatun taka-alalla. Tosin Timo Soini (ps) on ehkä ollut se ainoa näkyvä ei-kristillisdemokraattinen poliitikko, joka on viime vuosina tuonut aika rohkeasti ja suoraan uskontoa argumentointiinsa.

Nieminen ottaa esimerkiksi sen, miten Soini on puhunut Lähi-idän tilanteesta.

– Kyllä hän on asettunut siinä ihan puhtaasti kristikansan nimissä Israelin puolelle.

Myös muualla Euroopassa on puhuttu uskonnon paluusta. Selittävätkö globalisaatio ja maahanmuutto ilmiötä?

– Politiikan tutkija Juri Mykkänen on arvioinut, että maahanmuutto Suomeen on asia, joka voi tietyn kansanosan perusturvan tunnetta jollain tasolla heikentää. Tämä taas saattaa saada aikaan jonkinlaisen paluun perinteisiin arvoihin ja esimerkiksi uskonnon roolin uuden vahvistumisen.

Sitä Nieminen pitää erityisen ongelmallisena, jos tärkeässä asemassa oleva poliitikko ajattelee, että Raamattu on lakien yläpuolella.

– Esimerkiksi muutama vuosi sitten sisäministeri Päivi Räsänen (kd) julisti niin julkisessa puheessaan. Minä koen sen hyvin ongelmalliseksi, kun sisäministeri ajattelee näin.

Mitä vikaa on ihmisessä, jos uskonto vaikuttaa hänen äänestyskäyttäytymiseensä tai toimintaan poliitikkona?

– Ei hänessä ole ihmisenä mitään vikaa. En minä voi alkaa tuomitsemaan ihmisiä tuollaisten asioiden perusteella. Näen itse niin, että jos me hyväksymme esimerkiksi sellaisen ajatuksen, että Raamattu menee lakien edelle, olemme tosi isoissa ongelmissa. Silloin meidän täytyy periaatteessa hyväksyä, että moni elämänkatsomuksellinen asia menee lakien edelle yhteiskunnassa. Silloin päädymme ikään kuin sekametelisoppaan, jossa jokainen voi ilmoittaa omat norminsa. Meidän pitää vaan hyväksyä se, että meillä on yhteisesti säädetyt lait. Niiden mukaan mennään ja sitten elämänkatsomukselliset asiat ovat asioita erikseen.

Arkkipiispa merkittävä yhteiskunnallinen toimija

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja pääministeri Alexander Stubb (kok) keskustelivat hiljattain Sanomatalossa. Nieminen ei kohtaamista nähnyt, mutta hän kertoo pitävänsä kirkon ja valtion päämiehen yhteistä keskustelua luontevana. 

– Arkkipiispa on erittäin merkittävä sekä uskonnollinen että yhteiskunnallinen toimija. Meillä on fiksu arkkipiispa ja minä pidän erittäin hyvänä, että pääministeri ja arkkipiispa kohtaavat myös julkisella estradilla, ja että he ylipäätään ovat tekemisissä toistensa kanssa, koska molemmilla on merkittävässä määrin valtaa.

Hyötyykö jompikumpi toisensa vallasta?

– Tuo on vaikea kysymys. En osaa katsoa tuota hyödyn kautta. Minä toivon, että se on heidän välillään vaan mahdollisimman hedelmällistä yhteiskunnallista keskustelua, kahden hyvin erityyppisen ja erilaista valtaa edustavan ihmisen välillä.

Tommi Niemisen ajatuksia lisää sunnuntaina Yle Radio 1:llä Horisontti-ohjelmassa kello 11–12. Horisontissa käsitellään kirkon ja valtion sekä politiikan ja uskonnon suhdetta. Studiossa keskustelemassa ovat kansanedustajat Anna Kontula (vas) ja Ilkka Kantola (sd). Seurakuntavaalien osalta ohjelma pureutuu herätysliikkeiden ja puolueiden kytkyihin.

Edellinen artikkeliWe Want More -muusikko: Rukoukseni on hiljentymistä Jumalan edessä
Seuraava artikkeliPappi siirtyi jalkapallojoukkueen leipiin

Ei näytettäviä viestejä