Tietokirja: Karismaattisissa yhteisöissä samat manipulaation muodot kuin yrityksissä ja politiikassa

Uskonnon epäterveestä vaikutuksesta ja yhteisöllisestä ahdistavuudesta on kirjoitettu viime aikoina useita kirjoja. Rikostoimittaja Raija Pellin ja Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n puheenjohtajan Terho Miettisen kirja Harhaanjohtajat nostaa esiin vielä yhden näkökulman, lahkojen johtajien manipulaation.

Kirja perustuu helluntailiikkeestä irtautuneen Miettisen tekemään laajaan taustatyöhön ja tuhatsivuiseen käsikirjoitukseen, josta karsittiin pois Jehovan todistajiin, Hare Krishna -liikkeeseen ja mormoneihin liittyvät osat.

Käsikirjoituksen pohjalta kirjoitettiin yleistajuinen kuvaus johtajakeskeisen karismaattisen kristillisyyden varjopuolista. Kirjassa mainitaan nimeltä erityisesti kartanolaisuus, åkerblomilaisuus, korpelalaisuus, koivuniemeläisyys, Leo Meller, Pirkko Jalovaara, Markku Koivisto sekä Patrick Tiainen ja Uskon Sana.

– Hengellisyys ei itsessään ole väärää tai haitallista. Sellainen yhteisö, joka tukee elämää, on hyvä, sanoi Terho Miettinen tänään keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä kirjan julkistamistilaisuudessa.

Miettinen piti luterilaista kirkkoa terveenä yhteisönä, koska sillä on vahvat rakenteet, jotka estävät täysin narsistisen henkilön vallankäytön.

Harhaanjohtajat-kirjassa esimerkkinä ovat voimakkaat persoonat, joiden ympärille muodostuu hengellinen liikehdintä. Usein seurauksena on henkistä ja hengellistä väkivaltaa.

– Yksi lahkoutumisen perustyökalu on korostaa sitä, että tästä ei saa kertoa ulkopuolisille, koska he eivät voi ymmärtää. Jos kirjoittaa kriittisesti hengellisestä liikkeestä, jossa on ollut, saa vastaansa syytöksen katkeruudesta tai siitä, että tämä on kostoa, Miettinen sanoi.

Miettinen kertoi olleensa karismaattisen seurakunnan tilaisuudessa, jossa perheen isä ja äiti kaatuivat ja makasivat lattialla hihittäen. Perheen lapsi kumartui äidin puoleen ja kysyi, onko kaikki hyvin.

– Kun ihmiset lähtevät ravintolaan, he järjestävät lastenhoitajan. Samoin pitäisi tehdä, jos vanhemmat lähtevät kaatumaan karismaattiseen kokoukseen. Lasten ei pidä nähdä sellaista.

Kirjan julkistamistilaisuudessa Raija Pelli ja Terho Miettinen korostivat, että samat manipulaation mekanismit, joita uskonnolliset johtajat yhteisöissään käyttävät, toimivat myös muissa yhteisöissä, politiikassa ja yrityksissä.

Paikalla ollut UUT ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila muistutti, että uskonnollisten yhteisöjen manipulaatiossa erityistä on vetoaminen korkeampiin voimiin ja tuonpuoleisuuteen sekä uhkaaminen kadotuksella.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Huhtikuussa ilmestyvä Harhaanjohtajat käsittelee lahkojohtajia

Edellinen artikkeliPyhtään uudet kirkkotekstiilit ovat suomalaista taidekäsityötä – Katso kuvasarja
Seuraava artikkeliTutkija: Soramiehen puheenvuoro kertoo Lähetyshiippakunnan tarpeesta luoda uhkakuvia

Ei näytettäviä viestejä