Terroriteot saattavat vaikuttaa Norjan kirkon virsikirjaan

Norja_kynttilt420

Utöyan tragedian jälkeen Norjassa lähes kansallislaulun asemaan noussutta laulua Till Ungdommen ehdotetaan liitettäväksi virsikirjaan, kertoo sanomalehti Vårt Land. Norjan kirkossa on meneillään virsikirjan uudistus ja ehdotus uudeksi virsikirjaksi oli jätetty kirkkohallituksella jo ennen terroritekoja. Nyt johtaja Jens-Petter Johnsen kirkkohallituksesta esittää, että ehdotukseen lisättäisiin vielä laulu, joka on yhdistänyt ja lohduttanut norjalaisia tragedian jälkeen.

Oslon tuomikirkossa järjestetyssä muistokonsertissa kerrottiin, että Utöyjalta karkuun uineet nuoret lauloivat toisilleen säkeistöjä Till Ungdommen -laulusta, jaksaakseen rantaan. Konsertin jälkeen siitä tuli lähes kansallislaulu.

Ehdotus laulun ottamisesta virsikirjaan on saanut ristiriitaisen vastaanoton, koska kyseessä ei ole virsi eikä siinä puhuta suoraan Jumalasta.

­– Mutta tämä tragedian jälkeen ehdotamme, että se olisi mukana virsikirjassa. Tässä historiallisessa tilanteessa se ilmaisee tärkeitä kristillisiä ajatuksia, sanoo Johnsen.

Stig Wernö Holter Bergenin yliopiston kirkkomusiikkiosastolta pitää ehdotusta hätäisenä tunnereaktiona. Hänen mielestään laulu on puhtaasti humanistinen ilman minkäänlaista teologista ulottuvuutta.

Till Ungdomme on työväenlaulu, jota on käytetty vasemmiston taistelulauluna politiikassa.

Lue Vårt Landin juttu

Edellinen artikkeliValtioneuvos Harri Holkerille valtiolliset hautajaiset
Seuraava artikkeliMellakat saivat arkkipiispan huolestumaan koulutuksesta

Ei näytettäviä viestejä