Teologien työttömyys kaksinkertaistunut

Teologien työttömyys on muutaman vuoden aikana kaksinkertaistunut, mutta se on edelleen akateemisten keskimääräisen työttömyysasteen alapuolella, kirjoittaa Juha Sainio
Teologia-fi-sivustolla.

Vuoden 2015 syyskuussa teologien työttömyysaste oli 6 %.

”Merkittävin yksittäinen syy työttömyyden kasvuun on yleinen talouden taantuma. Tämä on näkynyt erityisesti papiksi vihittyjen lukumäärän laskuna parin viime vuoden aikana. Kirkko on kuitenkin edelleen teologien merkittävin työllistäjä”, Sainio toteaa.

Sainion tekemän kyselyn mukaan hieman yli 40 prosenttia kertoi olleensa työttömänä heti valmistumisen jälkeen.

Suurimmaksi syyksi työttömyyteen haasteltavat arvioivat heikon työmarkkinatilanteen. Lisäksi työllistymistä vaikeuttivat suhdeverkostojen ja työkokemuksen puute.

Papiksi mielivien työtilanne saattaa tulevina vuosina parantua, mutta uskonnonopettajien lähitulevaisuuden työtilanne näyttää synkemmältä.

”Teologien sijoittumiseen perinteisten papin ja uskonnonopettajan tehtävien ulkopuolelle on vaikuttanut myös se, että teologikoulutukseen pyrkivien ja koulutuksessa olevien uratoiveissa on tapahtunut viime vuosina merkittäviä muutoksia. Opiskelijoiden kiinnostus generalistista teologitutkintoa − eli koulutusta kohtaan, joka ei anna kelpoisuutta hakeutua Suomen evankelisluterilaisen papin tai lehtorin tehtäviin tai koulujen uskonnon aineenopettajaksi, on tasaisesti lisääntynyt”, Sainio kirjoittaa.

Lue myös:

Teologien työttömyys on kasvussa

Edellinen artikkeliOppilaitospappien juttusille halutaan yhä useammin
Seuraava artikkeliRengon pappila jälleen kaupan

Ei näytettäviä viestejä