Teologien työttömyys on kasvussa

Korkeakoulutettujen työttömien määrä on kasvussa. Myös teologien työttömyys on kasvanut kuluneen vuoden aikana, kerrotaan Kirkon akateemisista.

Teologien työttömyysaste on liiton mukaan nyt noin 5,5 prosenttia. Yhteensä teologeja on työttömänä noin 350 henkilöä.

Kirkon akateemisten toiminnanjohtaja Jussi Junni kertoo, että teologien työttömyyden lisääntymisestä huolimatta pappien työttömyys on edelleen hyvin alhaista. Pappisliiton pappisjäsenistä työttömänä on vain 2,6 prosenttia. Maisterijäsenissä työttömien osuus on sen sijaan hyvin korkea, jopa 18 prosenttia, mutta työttömien maisterien lukumäärä on pieni, noin 20 henkilöä. Junnin mukaan he ovat luultavasti niitä papiksi aikovia teologeja, jotka odottavat vihkimystä.

Se tarkoittaa, että valtaosa työttömistä teologeista on muita kuin pappeja tai papiksi pyrkiviä.

– Olen arvioinut, että yhteiskunnallisesti suuntautuneiden teologien keskuudessa työttömyysaste olisi noin 6,5–7 prosentin luokkaa, Junni kertoo.

Hän uskoo teologian alan työttömyyden perustuvan suhdanteeseen, joka on iskenyt korkeasti koulutettuun työvoimaan muutenkin.

– Yhteiskunnallisesti suuntautuneet teologit kilpailevat samoista työpaikoista humanistien, kasvatustieteilijöiden ja yhteiskuntatieteilijöiden kanssa, ja työttömyys näillä aloilla on koventunut.

Lue myös:

Selvitys: Teologian koulutuspaikkoja tulisi vähentää

Dekaanit: Teologian aloituspaikkoja ei karsita