”Täysin vastuuton ja jopa hengenvaarallinen” – Setan Kunniarotta-nuhtelu Sleyn Kutsuvat sitä rakkaudeksi -oppaalle

Setan vuosittain jakama nuhtelupalkinto Kunniarotta on tänä vuonna annettu Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle eli Sleylle Kutsuvat sitä rakkaudeksi -oppaasta. Kyse on parinkymmenen kristillisen kirkon ja järjestön nuorille tuottamasta seksuaalietiikan kirjasta, jonka on kustantanut Sley-Media Oy.

Perustelujen mukaan ”kauttaaltaan hetero-, sukupuoli- ja perhenormatiivinen teos ylläpitää ja vahvistaa ennakkoluuloja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia kohtaan”. Oppaan tulkitaan myös kehottavan sateenkaarinuoria kieltämään oman identiteettinsä.

”Teos on omiaan vahingoittamaan jo ennestään erityisen haavoittuvassa asemassa olemassa olevia sateenkaarinuoria. Se asettaa myös eriarvoiseen asemaan uskonnollisissa yhteisöissä elävät sateenkaarinuoret, jotka ovat alttiimpia kokemaan moniperusteista syrjintää. Sleyn julkaisu jättää kertomatta, että yhä useampi sateenkaari-ihminen voi nykyään sovittaa yhteen oman uskonnollisuuden ja sateenkaarevan identiteettinsä ilman itsensä kieltämistä. Teoksen viesti sateenkaarinuorille on täysin vastuuton ja jopa hengenvaarallinen”, Setan hallitus perustelee valintaansa.

Seta määrittelee itsensä ihmisoikeus- ja sosiaalialan kansalaisjärjestöksi, jonka tavoitteena on yhteiskunnallinen tasavertaisuus riippumatta ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Sleyn toiminnanjohtaja: ”Ei muuta asenteita”

Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä kertoo kuulleensa lauantaina myönnetystä palkinnosta vasta tänään maanantaina. Hänen mielestään olisi parempi, jos jaettaisiin vain myönteisiä tunnustuspalkintoja, ei negatiivisia.

– Tuskin tällaiset rottapalkinnot muuttavat niiden kohteeksi joutuneiden asenteita. Ei palkinto muuta meidän suhtautumistamme siihen, mitä Kutsuvat sitä rakkaudeksi -kirjassa sanotaan. Pitäydymme siinä.

Säilä myös ihmettelee, että Kunniarotta osoitettiin vain kustantaja Sleylle, vaikka kirjan takana oli iso joukko muitakin kristillisiä järjestöjä.

– Yksi kirjan tarkoitus oli saada aikaan keskustelua ja herättää huomiota. Sitä se sai, mistä tämäkin ”kunnianosoitus” kertoo.

Säilä sanoo hymyssä suin, ettei tiedä, kehystetäänkö Kunniarotta-plakaatti, jos sellainen joskus Sleylle tulee.

Kriittistä keskustelua kirjasta

Kutsuvat sitä rakkaudeksi ilmestyi viime vuonna. Se on julkaistu myös verkossa. Kirja herätti runsaasti kriittistä keskustelua sekä kirkon piirissä että laajemmin. Viime syksynä nelisenkymmentä psykiatrian, psykoterapian ja seksuaaliterapian ammattilaista vetosi lapsiasiavaltuutettuun, jotta tämä ottaisi oppaan huolelliseen tarkasteluun.

Kunniarotta-tunnustuksella Seta haluaa nuhdella tahoa, joka on toiminnallaan ylläpitänyt seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää tai muuten vaikeuttanut seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämää.

Kunniarottia on annettu useita kertoja myös kirkkoa lähellä oleville henkilöille. Esimerkiksi vuonna 2007 Rotanpoikaset-nuhtelutunnustuksen saivat ruotsinkielisen seurakunnan vt. kirkkoherra Helsingissä ja ruotsinkielisen seurakunnan seurakuntaneuvosto Vantaalla. Kummassakin tapauksessa kyse oli sateenkaarimessun järjestämisen kieltämisestä.

Viime lauantaina Turussa järjestetyn Pride-marssin puistojuhlassa Seta jakoi Kunniarotta-tunnustuksen lisäksi Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen. Se annettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten verkostolle Pinkkipartio ry:lle.

Kuva: Meri Toivanen. Kutsuvat sitä rakkaudeksi -oppaita jaossa Sleyn Maata Näkyvissä -festareilla 2018.

Lue myös:

Kommentti: Konservatiivijärjestöjen seksiopas nuorille on lempeä päältä ja ankara sisältä eikä vastaa kirkon valtavirran opetusta

Kirkon kasvatuksen johtaja Jarmo Kokkonen konservatiivien seksioppaasta: Ahtaat roolit saavat jäädä Raamatun aikaan

Kutsuvat sitä rakkaudeksi -opas sai joukon terveydenhuollon ammattilaisia vetoamaan lapsiasiavaltuutettuun

Mielipide: Syyllistymmekö ihmisoikeusrikkomukseen, kun kehotamme homoseksuaalisesti orientoituneita nuoria elämään selibaatissa?

Konservatiivit päivittivät seksioppaansa nuorille – ajan kuluminen sai ottamaan kantaa homouteen

Essee: Näin nuorille suunnattu Kutsuvat sitä rakkaudeksi -opas poikkeaa piispojen linjasta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPirkkalassa tehtiin uusi aluevaltaus – seurakunnan käyttöön oma kuosi
Seuraava artikkeliHelsingin Kampin kappelissa jo kaksi miljoonaa kävijää

Ei näytettäviä viestejä