Tässä se on: Naispapin uusi virkapuku!

Naispapinpuku2

Naispapin uusi virkapukumallisto julkistettiin tiistaina. Malliston on suunnitellut vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen. Hän voitti vuonna 2008 suunnittelukilpailun uudesta virkapuvusta ehdotuksellaan Valonlähde.

Uuden virka-asun suunnittelussa on kiinnitetty huomiota sekä historialliseen että liturgiseen perinteeseen ja toimivaan kokonaisuuteen. Puvussa on myös uusia erilaisia osia, joita käyttäjät voivat valita käyttötarpeen ja osin myös henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

– Valonlähde- ja Valonsäde -nimikkeet kuvastavat itselleni sanomaa, jonka mukaan kirkon ja papin työn tulisi olla ihmisten elämään iloa ja valoa tuottavaa; tien, merkityksellisyyden ja tarkoituksen näyttäjiä, Kirsimari Kärkkäinen sanoo.

Uusi mallisto antaa vaihtoehtoja virkapukeutumiseen

Naispapinpuku3

Uudessa virka-asussa on arki- ja juhlatilanteiden mukaan vaihdettava Valonsäde-somiste. Papin juhlapuvussa se on valkoinen. Sitä käytetään yhdessä valkoisen paidan kanssa. Arkiasussa somisteosa ja paita ovat mustia. Malliin kuuluva hopeinen Valonlähde-risti kiinnitetään papinjakkuun. Lisäksi asukokonaisuuteen kuuluvat mustat sukat ja kengät.

Puku on myös viesti

Naispapinpuku4Pirkko Poisuo sanoo.

Papit voivat jatkossa käyttää edelleen olemassa olevaa, tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemen 1980-luvulla suunnittelemaa virkapukua. Uudet virkapukunsa papit hankkivat Kärkkäisen mallistosta.

Kärkkäisen virkapukumallisto on saanut Euroopan unionin rekisteröidyn yhteisömallin suojan. Julkistuksen jälkeen seuraa valmistajien kilpailutus. Uudet puvut tulevat sarjatuotantoon aikaisintaan loppuvuodesta.

Virka- ja juhlapuvun uudistus lähti liikkeelle Naisteologit ry:n toivomuksesta. Piispainkokous asetti virkapukutyöryhmän vuonna 2007 ja hyväksyi ohjeet papin virkapukeutumisesta syksyllä 2010.

Vuoden 2010 tilastojen mukaan Suomessa oli pappeja kaikkiaan 2229. Heistä naisia on 884 ja miehiä 1345. Naisten osuus oli 39,7 prosenttia. Kirkkoherran tehtävässä toimi 477 henkilöä, joista naisia 10 prosenttia eli 48 ja miehiä 429.

Lue myös: Uudessa virka-asussa yhdistyvät juhlavuus ja käytännöllisyys – katso video!

Kysely: Naispapin virkapuvulle lievän ristiriitainen vastaanotto

(Kaksi alimmaista kuvaa: Krista Keltanen)

Edellinen artikkeliKMN luovuttaa kidutusasiakirjat Brasilialle
Seuraava artikkeliVajaa puolet venäläisistä yhdistää islamin ja terrorismin

Ei näytettäviä viestejä