Tänään piispaksi – Soramies ei ole katunut kutsumustaan

Soramies Risto Soramiehestä tulee tänään lauantaina maaliskuussa perustetun Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan ensimmäinen piispa. Hän seuraa tehtävässä Matti Väisästä, joka oli lähetyshiippakuntaa edeltävän rakenteen eli Ruotsin ja Suomen lähetyshiippakunnan (Missionsprovinsen) piispa. Väisänen menetti piispan vihkimyksensä myötä pappisoikeudet evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Mitä odotatte Helsingissä Pyhä Sydämen kappelissa järjestettävältä tilaisuudelta?

– Odotan, että messussa on Jumalan sana esillä ja kuultavissa on edellisen piispanvihkimyksen tavoin iloista virren veisuuta. Kaiken kaikkiaan uskon, että kyseessä on minulle rohkaisun paikka, sillä luotan, että seurakuntaväki on minun takanani tässäkin.

Miten luonnehtisitte edeltäjänne Matti Väisäsen perintöä hiippakunnalle?

– Väisänen on antanut hyvän mallin muun muassa hoitamalla opetustehtävän hyvin. Matti on ollut pidetty mies ja hyvä sielunhoitaja. Kaiken kaikkiaan hän on jättänyt hyvän mallin.

Oletteko jo ehtinyt katua suostumustanne piispaksi?

– Suostuin ehdolle pitkän harkinnan jälkeen, mutta en ole katunut. Tässä iässä näihin tehtäviin on mielestäni helpompi lähteä vähemmin peloin.

Kuinka pitkään uskotte hiippakunnan laajentumisen jatkuvan?

– Tämä on vaikea kysymys. Tämä riippuu paljon koko evankelis-luterilaisen kirkonkin kehityksestä. Tähänastinen kasvu on ollut mielestäni ihmeen nopeaa.

Onko piispa Matti Repo, jonka kaitsentaan pappina kuulutte, ollut teihin yhteydessä?

– Olemme tavanneet ja keskustelleet sivistyneeseen sävyyn. Mitä tapahtuu tuomiokapitulin taholta piispanvihkimykseni jälkeen jää nähtäväksi.

Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Jorma Juutilainen kertoo, että Soramiehen tilanteesta ollaan kapitulissa tietoisia, mutta nyt odotetaan mitä lauantaina tapahtuu. Asiaa voidaan virallisesti käsitellä aikaisintaan 22. toukokuuta.

Soramies vihitään piispaksi tänään 4.5. Helsingissä Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Pyhän Sydämen kappelissa. Lähetyshiippakunnan sivuilla on käynnissä keräys, jossa on kerätty rahaa piispan asustukseen, muun muassa hiippaan, ristiin ja kasukkaan.

Lue myös: Pappisviran menettänyt säilyttää rovastin arvonimen

Soramies vihitään Lähetyshiippakunnan piispaksi

Kalliala: Lähetyshiippakunta aiheuttaa tuomiokapituleille töitä

(Kuva: Tomas Garaisi)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSaksan evankeliset kirkkopäivät meneillään
Seuraava artikkeliLL: Surmatyöt perustelevat uskomushoitojen rajaamista lailla

Ei näytettäviä viestejä