Talousvaikeuksissa oleva Kansanlähetys irtisanoo 13 henkeä, myös työkaudella olevia lähetystyöntekijöitä

Suomen evankelis-luterilainen Kansanlähetys on saanut muutosneuvottelut päätökseen maanantaina 16. lokakuuta. Tiedotteessaan Kansanlähetys toteaa, että neuvottelujen tuloksena on nyt Kansanlähetyksen historian suurin leikkaus. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun Kansanlähetys on joutunut irtisanomaan työkaudella olevia lähetystyöntekijöitä.

– Neuvottelujen jälkeen meillä on kaksi hyvin erilaista haastetta: pois lähtevillä omansa ja jäljelle jäävillä omansa. On täysin selvää, että nyt liikkeestämme lähtee merkittävää osaamista ja tietotaitoa, lähetysjohtaja Daniel Nummela kommentoi tilannetta tiedotteessa.

Neuvottelujen tuloksena Kansanlähetyksen henkilöstöä vähennetään 13 hengen verran. Määrä voi muuttua vielä, jos merkittävien toimenkuvanmuutoksien kohteeksi joutuvat työntekijät eivät ota vastaan heille tarjottuja uusia työtehtäviä. Lisäksi kuuden työntekijän työsuhde osa-aikaistettiin ja kahdeksan henkilöä on ilmoittanut jäävänsä eläkkeellä.

Kansanlähetyksen koko kotimaan henkilöstö sekä kotimaasta käsin lähetystyötä tekevä henkilöstö lomautetaan 11 työpäiväksi. Vastaava lomautus uusitaan loppuvuodesta 2024, mikäli taloudellinen tilanne on edelleen alijäämäinen.

Neuvottelujen alkaessa vähennystarve oli 28 henkilöä. Tarvetta saatiin pienemmäksi sopimalla ulkoisen työvoiman käytön vähentämisestä, kilometrikorvausten ja päivärahojen leikkaamisesta sekä painotuotteiden alasajosta.

Muutosneuvottelut eivät koskeneet Kansanlähetyksen itsenäisiä piiriyhdistyksiä.

Kansanlähetyksen talous on ollut pahasti alijäämäinen kolmesta syystä: kustannukset ovat nousseet merkittävästi, seurakunnat ovat leikanneet lähetystukeaan ja henkilöstömenot ovat kasvaneet. Ennen neuvottelujen alkamista Kansanlähetyksestä kerrottiin, että alijäämää kertyi tänä vuonna tammi-heinäkuun aikana 100 000 euroa kuukaudessa.

Lue myös

Kaikki keinot käyttöön – Kansan­lähetyksen talous­arvio on 1,25 miljoonaa alijäämäinen joten yhteis­toiminta­neuvottelut aloitetaan

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKohtaamisen kulttuuri määrittää Franciscuksen paaviutta – Se on vastalääkettä pessimismille ja nostalgialle
Seuraava artikkeliNäkökulma: Luotettavaa tietoa on vaikea saada: Hyvä uutinen on se, että sairaalaiskun kuolonuhrien määrä jäänee aiempaa uutisointia paljon pienemmäksi

Ei näytettäviä viestejä